Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Εμβόλιο: Η προτεραιότητα στους πολιτικούς, προκαλεί συζητήσεις

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ-Εμβόλιο: Η προτεραιότητα στους πολιτικούς, προκαλεί συζητήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2020, 23:06
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε κάμερες, σε ζωντανή μετάδοση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης... Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι και πολιτικοί εμβολιάζονται δημόσια κατά της Covid-19 για να δώσουν ένα παράδειγμα. Δικαιολογείται όμως να τους δίνεται προτεραιότητα;

Στις αρχές Δεκεμβρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο κύριος ομοσπονδιακός οργανισμός δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, συνέστησαν να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς τόσο στους επαγγελματίες του τομέα υγείας όσο και στους ενοίκους γηροκομείων, δηλαδή σε 24 εκατομμύρια άτομα.

Αλλά τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη μιας ιστορικής εκστρατείας εμβολιασμών κατά της Covid-19 με την πρώτη ένεση του εμβολίου Pfizer / BioNTech στις ΗΠΑ να γίνεται στο χέρι μιας νοσοκόμας της Νέας Υόρκης, ο γιατρός του Κογκρέσου κάλεσε όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να εμβολιαστούν, στο όνομα της «συνέχισης της διακυβέρνησης».

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, 80 ετών και ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, 78 ετών, αμέσως σήκωσαν τα μανίκια τους, εμβολιάστηκαν και ζήτησαν από τους συμπατριώτες τους να κάνουν το ίδιο.

Για να διαλύσουν τη δυσπιστία πολλών Αμερικανών, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμβολιάστηκαν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

«Δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα», διαβεβαίωσε ο 78χρονος Μπάιντεν, ο οποίος θα είναι ο γηραιότερος Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Οι κυβερνήτες του Τέξας και του Κεντάκι, δύο Πολιτειών που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία, αναμένεται επίσης να λάβουν το εμβόλιο αργότερα σήμερα, ενώ η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις την επόμενη εβδομάδα.

 

«Κακή στρατηγική»

Όμως ο εμβολιασμός νεότερων σε ηλικία πολιτικών, και ως εκ τούτου λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από σοβαρές μορφές της Covid 19, προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο εμβολιασμός της Δημοκρατικής βουλευτίνας Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές, του 31χρονου αστεριού της αμερικανικής Αριστεράς, δεν πέρασε απαρατήρητος.

«Δεν θα σας ζητήσω πότε να κάνετε κάτι αν εγώ η ίδια δεν ήμουν έτοιμη να το κάνω», είπε η Κορτές, καθώς εμβολιαζόταν σε ζωντανή μετάδοση, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram.

Ποιές είναι οι πιο συχνές παρενέργειες; Πρέπει να εμβολιαστείτε εάν είχατε μολυνθεί ήδη με Covid; Η Δημοκρατική βουλευτίνα άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις χρηστών του διαδικτύου.

Ωστόσο, έγινε στόχος επικρίσεων, με αρνητικά σχόλια να προέρχονται ιδιαίτερα από το δικό της στρατόπεδο.

«Δεν είμαστε πιο σημαντικοί από τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους καθηγητές κ.λπ. που κάνουν θυσίες κάθε μέρα», σχολίασε επικριτικά στο Twitter η Ιλχάν Ομάρ, ακόμη ένα εμβληματικό κοινοβουλευτικό μέλος στις τάξεις των νέων Δημοκρατικών.

Η βουλευτίνα της Χαβάης, Τούλσι Γκάμπαρντ και πρώην υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, πιστεύει ότι ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των πολιτικών είναι μια «κακή στρατηγική για τη δημόσια υγεία».

«Είχα προγραμματίσει να εμβολιαστώ, αλλά σε αλληλεγγύη με τους ηλικιωμένους μας, δεν θα το κάνω προτού να έχουν αυτοί τη δυνατότητα», δήλωσε η 39χρονη Γκάμπαρντ.

Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές, που υποβάθμιζαν τη σοβαρότητα του ιού, δέχονται τώρα έντονη κριτική για το γεγονός ότι είναι από τους πρώτους που εμβολιάζονται.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Ρεπουμπλικανικού βουλευτή από την Αϊόβα Τζόνι Ερνστ, που επικρίνεται ότι στήριζε θεωρίες συνωμοσίας για τον ιό. Άλλοι, όπως οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Λίντσεϊ Γκράχαμ, πληρώνουν το τίμημα για την εγγύτητά τους στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποτιμούσε τη χρήση μάσκας και πραγματοποιούσε προεκλογικές συγκεντρώσεις χωρίς τήρηση των υγειονομικών οδηγιών κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Το Κογκρέσο δεν έκανε κυριολεκτικά τίποτα τους τελευταίους οκτώ μήνες. Τώρα κόβουν την κορδέλα και εμβολιάζονται πριν τους τροφίμους γηροκομείων, το νοσηλευτικό προσωπικό...», δήλωσε ο κυβερνήτης του Νιού Χάμσαϊρ, Κρις Σουνούνου στο Twitter. «Είναι εξωφρενικό. Και προσβλητικό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back