ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Απόφαση-σταθμός για την αγορά κρυπτονομισμάτων

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Απόφαση-σταθμός για την αγορά κρυπτονομισμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/01/2024, 12:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενέκρινε την Τετάρτη τα πρώτα εισηγμένα σε αμερικανικό χρηματιστήριο διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που επενδύουν απευθείας στο bitcoin, σε μια καμπή για το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι ενέκρινε 11 αιτήσεις, μεταξύ των οποίων από τις BlackRock, Ark Investments/21Shares, Fidelity, Invesco και VanEck, παρά τις προειδοποιήσεις ορισμένων αξιωματούχων και υποστηρικτών των επενδυτών ότι τα προϊόντα ενέχουν κινδύνους.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη, δήλωσαν οι εκδότες, ξεκινώντας έναν σκληρό ανταγωνισμό για μερίδιο αγοράς.

Τα ETFs, τα οποία βρίσκονται εδώ και μια δεκαετία στα σκαριά, αλλάζουν τα δεδομένα για το bitcoin, προσφέροντας στους επενδυτές έκθεση στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου χωρίς να το κατέχουν άμεσα. Παρέχουν σημαντική ώθηση σε μια βιομηχανία κρυπτονομισμάτων που μαστίζεται από σκάνδαλα.

Το Bitcoin σημείωσε τελευταία άνοδο 3% στα 47.300 δολάρια. Το κρυπτονόμισμα έχει εκτιναχθεί πάνω από 70% τους τελευταίους μήνες εν αναμονή ενός ETF και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 αυτή την εβδομάδα.

Οι εταιρείες αναμένουν έναν καταιγισμό διαδικτυακής διαφήμισης και άλλου μάρκετινγκ. Ορισμένοι εκδότες, όπως η Bitwise και η VanEck, έχουν ήδη κυκλοφορήσει διαφημίσεις που προβάλλουν το bitcoin ως επένδυση.

Οι εγκρίσεις έρχονται μία ημέρα μετά τη δημοσίευση από μη εξουσιοδοτημένο άτομο ψεύτικης ανάρτησης στο λογαριασμό της SEC στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, στην οποία αναφερόταν ότι ο οργανισμός είχε εγκρίνει τα προϊόντα για διαπραγμάτευση. Ο οργανισμός διέψευσε και διέγραψε γρήγορα την ανάρτηση.

Την Τετάρτη δήλωσε ότι συντονίζεται με την επιβολή του νόμου και το εσωτερικό παρατηρητήριο της ίδιας της SEC για να διερευνήσει το περιστατικό.

Το περιστατικό αυτό, καθώς και μια συγκεχυμένη ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης, κατά την οποία η SEC φάνηκε να δημοσιεύει την επίσημη ρυθμιστική έγκριση και στη συνέχεια να την αφαιρεί από τον ιστότοπό της, δεν μετρίασε τους πανηγυρισμούς της βιομηχανίας κρυπτογράφησης.

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back