ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: 25 χρόνια φυλάκιση για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: 25 χρόνια φυλάκιση για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2024, 21:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX καταδικάστηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη σε 25 χρόνια φυλάκισης για τον ρόλο του στην κατάρρευση της εταιρείας και τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κλεμμένα κεφάλαια πελατών, κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε τον Νοέμβριο.

Η εισαγγελία και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της FTX Τζον Ρέι υποστήριξαν ότι η ζωή του Μπάνκμαν-Φριντ στην πολυτέλεια και οι αυταπάτες τον οδήγησαν να διοικεί την εταιρεία σαν να έπαιζε Μονόπολη, έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το χαοτικό στυλ διαχείρισης του επιχειρηματία.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ -γνωστότερος με τα αρχικά του, SBF- εξαπάτησε τους πάντες: είπε ψέματα στους επενδυτές που μπήκαν στην FTX, στους δανειστές που άντλησαν χρήματα σε αυτήν και στους πελάτες που έκαναν συναλλαγές στην πλατφόρμα ανταλλαγής της. Χρηματοδότησε επίσης πολιτικές καμπάνιες τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προσπάθησε να δωροδοκήσει Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αποκτήσει πρόσβαση σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από το hedge fund του που είχε παγώσει το Πεκίνο, και επένδυσε σε άλλες εταιρείες και σε αγορές πολυτελών ακινήτων, όπως η βίλα στις Μπαχάμες όπου αυτός και η μικρή ομάδα φίλων του έκαναν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Η καταδίκη του Νοεμβρίου

Ο Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο για επτά κατηγορίες απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έκδοσή του από τις Μπαχάμες στη Νέα Υόρκη για να δικαστεί. 

Η εταιρεία του, η οποία προηγουμένως είχε εξυμνηθεί ως γκουρού των κρυπτονομισμάτων, η FTX και το hedge fund Alameda Research, στην πραγματικότητα δύο συγκοινωνούντα δοχεία πλιάτσικου, κατέρρευσαν τον Νοέμβριο του 2022, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το νεαρό στέλεχος έφτασε στην κορυφή του παιχνιδιού του.

Τα αποδεικτικά στοιχεία της επιτυχίας του περιλάμβαναν μια διαφήμιση στο Super Bowl, εγκρίσεις διασημοτήτων και μια εμφάνιση στο Κογκρέσο. Αλλά η πτώση του ήταν εξίσου γρήγορη με τη ραγδαία άνοδό του. 

Η κατάρρευση της FTX και η επακόλουθη σύλληψη και καταδίκη του Μπάνκμαν-ΦριντFried θεωρήθηκαν ως προειδοποιητικό σημάδι στον ανεπαρκώς ρυθμιζόμενο τομέα της κρυπτογράφησης. Αν και όπως τόνισε ο Damian Williams, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, μετά την ετυμηγορία: «Η βιομηχανία κρυπτογράφησης μπορεί να είναι νέα, αλλά αυτό το είδος απάτης, αυτό το είδος διαφθοράς, είναι τόσο παλιό όσο και ο χρόνος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3