ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η υπουργός Παιδείας στήριξε το νέο νόμο της

Εικόνα του άρθρου Η υπουργός Παιδείας στήριξε το νέο νόμο της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2022, 21:25
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το νέο νόμο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, «προπαγάνδισε» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την επίσκεψή της στα Γιάννενα.

Η υπουργός επισκέφθηκε σχολεία, όπως το πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας, είδε την τοπική ΝΔ και μίλησε στη σύνοδο των πρυτάνεων.

Ανέφερε μερικές πτυχές του νόμου, ο οποίος ωστόσο κατηγορείται σφοδρά ως αποδιαρθρωτικός, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα σε φοιτητές να παρακολουθήσουν μαθήματα για 6 μήνες σε κάποιο άλλο τμήμα από εκείνο στο οποίο φοιτούν, «προκειμένου να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να αποφασίσουν τι τους ενδιαφέρει».

Σημειωτέον ότι αυτή η δυνατότητα υπήρχε παλιότερα, στα ενιαία προγράμματα σπουδών, πριν ενσκήψει η πολυδιάσπαση και (αδιέξοδη) υπερεξειδίκευση.

Επίσης, η κα Κεραμέως τόνισε ότι «είναι περισσότερες δυνατότητες για τα παιδιά μας, μεγαλύτερη ευελιξία για τους καθηγητές μας και ένα πιο αξιοκρατικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας συνολικά για τα ποανεπιστήμια μας».

Εγγυήθηκε πάντως ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για το νόμο.

Επίσης, υπεραμύνθηκε τη «δεύτερη βάση» που θέσπισε για την είσοδο στα πανεπιστήμια, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «eμάς μας ενδιαφέρει να δίνουμε πραγματικές προοπτικές, να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο το Πανεπιστήμιο, και να έχουμε απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου».

Έδωσε «πάσα» στα τμήματα λέγοντας ότι καθένα «μπορεί να διαμορφώσει τη φυσιογνωμία που θέλει».

Για την τράπεζα θεμάτων, που επίσης κατακρίνεται ιδιαίτερα, χρησιμοποίησε το αγαπημένο κυβερνητικό επιχείρημα, ότι «εφαρμόζεται και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ανέφερε ότι «στοχεύει στην κάλυψη της ελάχιστης διδακτικής ύλης, εξασφαλίζει την ισονομία στις εξετάσεις, δίνει μία ευελιξία τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν μία σειρά θεμάτων». Το ενδιαφέρον είναι ότι η κριτική που δέχεται η κα Κεραμέως για το μέτρο, είναι ότι, ειδικά μέσα στην πανδημία, λειτουργεί ακριβώς αντίθετα, σε όλες τις αναφερθείσες παραμέτρους.

Στην συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, η υπουργός έλαβε ενημέρωση «για πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση, την υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ειδικά σε ζητήματα κτιριακών υποδομών της Αρχιτεκτονικής Σχολής» όπως αναφέρει σχετικά το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας. Επίσης ο κ. Καχριμάνης «αναφέρθηκε και στην σταθερή θέση της Περιφέρειας για στήριξη των πανεπιστημιακών σχολών που λειτουργούν σε Άρτα- Πρέβεζα». 

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει κάποια αντίδραση της υπουργού, σε αυτή τη νύξη.

Επίσκεψη στο λύκειο Ζωσιμαίας

Στο Λύκειο Ζωσιμαίας, η κα Κεραμέως μίλησε (και έβγαλε selfies) με μαθητές-τριες και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σχολείου, «εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών διαχρονικά, αλλά και στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας» και έκανε «ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορικότητα του σχολείου και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τη μετατροπή του σε πρότυπο σχολείο - ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών - προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια του θεσμού από το πρότυπο γυμνάσιο στο λύκειο».

Το σχολείο δηλώνει ικανοποιημένο, γιατί η υπουργός δέχθηκε την πρόσκληση να εγκαινιάσει το Κέντρο Ενημέρωσης του προγράμματος «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (Info Point – EPAS) και να βραβεύσει τους μαθητές/τριες που συμμετείχαν στη δράση ζωγραφικής τοίχου – Mural Arts Project για τη διαμόρφωση του χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back