Η «Θεατρική Συμπαιγνία», μετά από μια πολύμηνη απουσία λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, επιστρέφει στη γιαννιώτικη θεατρική σκηνή. Αυτή τη φορά με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Σταχτοπούτα», βασισμένη στο βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν «Τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ» και την ταινία «Cinderella» (2015).
Η παράσταση, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, θα ανέβει στις 5 Ιουνίου, στις 21:30, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Καπέρδα. Τη σύνθεση της πρωτότυπης μουσικής έχει κάνει ο Δημήτρης «James» Μπασδάνης.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιολάντα Καπέρδα: Μητέρα, Μητριά (Λαίδη Τρεμέιν), Γυναίκα 1, Στέλλα Κατσαρού: Γκαμπριέλα Τρεμέιν, Γυναίκα 2, Εύη Μακαριάδου: Ντριζέλα Τρεμέιν, Θοδωρής Μιχελής: Πρίγκιπας (Εντ), Βανέσσα Μπίντου: Υπηρέτρια, Λόρδος, Ελευθερία Πανταζή: Μεσιέ Ανρί, Ταχυδρόμος, Υπηρέτης, Πριγκίπισσες, Βασίλης Σιάφης: Πατέρας, Βασιλιάς, Δούκας, Αρχ. Φρουράς, Κήρυκας, και Μυρτώ Τασιούλα: Σταχτοπούτα (Αμέλια).
Την επιμέλεια του κειμένου έχουν κάνει η Γ. Καπέρδα (και τη δραματουργική επεξεργασία) και η Στ. Κατσαρού.
Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι: Βοηθός σκηνοθέτη: Βανέσσα Μπίντου, σκηνικά-κοστούμια: Αγγελική-Βασιλική Σιδέρη, βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Τόσκα, χορογραφίες: Μυρτώ Τασιούλα, διδασκαλία τραγουδιών: Χρύσα Σιδηροπούλου, φωτισμοί: Βαγγέλης Νέττης, Μανώλης Μανωλιδάκης, ηχολήπτης: Μανώλης Μανωλιδάκης, υλικοτεχνικός εξοπλισμός: Θωμάς Νάστος, γραφιστική επιμέλεια: Χάρης Σιάφης, κατασκευή κοστουμιών: Εσμεράλδα, κατασκευή σκηνικών: Ανδρέας Τότσικας, Φάνης, κομμώσεις: Βάσω Μπάστα, make-up artist: Βούλα Κοντογιάννη, video promo & φωτογραφίες: Κωστής Εμμανουηλίδης, video: Μαριλένα Γκόνη.
Η «Θεατρική Συμπαιγνία» καταγράφει το ιστορικό του παραμυθιού.
Όπως επισημαίνεται, η «Σταχτοπούτα» είναι ένα κλασικό παραμύθι με χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η πιο πρώιμη εκδοχή της θεωρείται η ιστορία της Ροδώπης, μιας Ελληνίδας εταίρας, που παντρεύτηκε τον βασιλιά της Αιγύπτου. Η ιστορία διασώθηκε από τον Έλληνα γεωγράφο Στράβων και χρονολογείται μεταξύ του 7 π.Χ και 24 μ.Χ.
Άλλη εκδοχή της Σταχτοπούτας είναι η κινέζικη ιστορία της Ye Xian, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 860 μ.Χ. Η Ye Xian, κόρη του αρχηγού μιας τοπικής φυλής, που μεγαλώνει με τη κακιά μητριά της, βρίσκει καταφύγιο στη φιλία ενός ψαριού, που αποδεικνύεται ότι είναι η μετενσάρκωση της μητέρας της.
Η ιστορία εμφανίζεται με παραλλαγές σε πολλές χώρες του κόσμου όπως η Ċiklemfusa στη Μάλτα, Le Fresne στη Γαλλία, Tam and Cam στο Βιετνάμ κ.α. Διάφορες εκδοχές της ιστορίας της Σταχτοπούτας εμφανίζονται και στη συλλογή Χίλιες και Μια Νύχτες. Η διασκευή από τον γάλλο Charles Perrault, που δημοσιεύθηκε το 1697 στο Histoires ou contes du temps passé, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Η δημοτικότητα του παραμυθιού οφείλεται κυρίως στις προσθήκες του Perrault (κολοκύθα-άμαξα, νεραιδονονά, γυάλινο γοβάκι). Ευρύτερα γνωστή είναι και η ιστορία της Aschenputtel, που δημοσιεύθηκε το 1812 στη συλλογή λαϊκών παραμυθιών των Αδελφών Γκριμ.
Σε αυτή την εκδοχή, η νεραϊδονονά μετατρέπεται σ’ ένα περιστέρι, που έχει τη φωλιά του σ’ ένα δέντρο, δίπλα στο τάφο της μητέρας της και βοηθάει τη Σταχτοπούτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Επίσης, δεν υπάρχει η κολοκύθα-άμαξα και οι χοροί, που διοργανώνονται στο παλάτι, αυξάνονται σε τρεις.
Παρ’ όλο που ο τίτλος της ιστορίας και το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα αλλάζουν ανάλογα με την εκδοχή και τη γλώσσα της χώρας, στην αγγλική λαογραφία η Σταχτοπούτα είναι ένα αρχέτυπο όνομα: εκείνη που πετυχαίνει αναγνώριση ή επιτυχία μετά από μια περίοδο αφάνειας και παραμέλησης, εκείνη που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της.
Η δημοφιλής ιστορία της Σταχτοπούτας συνεχίζει να επηρεάζει τη διεθνή κουλτούρα, δανείζοντας στοιχεία της πλοκής της σε κάθε μορφή τέχνης. Εκτός από τις γραπτές εκδοχές, το παραμύθι έχει διασκευαστεί πολλές φορές σε μπαλέτο, σε όπερα και μετρά πολλές μεταφορές στο θέατρο.
Επιπλέον, έχουν γυριστεί πολλές εκδοχές του παραμυθιού για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, με πιο γνωστές την ταινία κινουμένων σχεδίων, καθώς και την πρόσφατη live action μεταφορά, από τον Walt Disney και την πιο φεμινιστική «Ever After» (1998) του Andy Tennant.
Ιnfo
Ημερομηνία παράστασης: Σάββατο 5 Ιουνίου 2021
Ώρα παράστασης: 21:30
Τόπος διεξαγωγής: Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ - Φρόντζου
Τιμή εισιτηρίου: 12€, μειωμένο 8€ (για ανέργους, φοιτητές και παιδιά από 6 ετών και πάνω), είσοδος ελεύθερη για παιδιά κάτω των 6 ετών