dodoni back
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η «πρωτιά» των Ιωαννίνων στην κωπηλασία

Εικόνα του άρθρου Η «πρωτιά» των Ιωαννίνων στην κωπηλασία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2019, 12:29
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η πρώτη διεθνής διοργάνωση κωπηλασίας στην Ελλάδα έγινε στις αρχές Αυγούστου του 1970, επί χούντας. Ήταν το α’ παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, και ο τόπος διεξαγωγής του ήταν η λίμνη των Ιωαννίνων.

Το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός, τα Γιάννενα το περίμεναν πώς και πώς. Τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ήταν αποθεωτικά, με τίτλους σαν «Η εκδήλωσις που θα προβάλη παγκοσμίως την πόλιν μας».

Για τη διεξαγωγή των παγκόσμιων κωπηλατικών αγώνων κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς της πόλης: Ναυτικός Όμιλος, Εθνικό Ναυτικό Κέντρο, Νομαρχία, Δήμος, Χωροφυλακή, ακόμα και ο Στρατός που διέθεσε ακόμα και μέσα για να γίνουν τα έργα που απαιτούνταν.


Η αφετηρία των αγώνων ήταν στη Λιμνοπούλα, και ο τερματισμός μεταξύ της Νήσου και του «Δώδεκα»: μια διαδρομή 1,5 χλμ. Ο πύργος και οι εξέδρες για τους επισήμους και τους θεατές είχαν τοποθετηθεί στο «Δώδεκα», με τη βοήθεια του στρατού. Στη Λιμνοπούλα έγιναν έργα όπως διαμόρφωση και εξωραϊσμός χώρου, ανέγερση εντευκτηρίου και κατασκευή νέας προβλήτας ενώ εγκαταστάθηκαν ειδικά γραφεία, ταχυδρομείο, τράπεζα και σταθμοί πρώτων βοηθειών. Και βέβαια κρίσιμα σημεία της πόλης φωταγωγήθηκαν και σημαιοστολίστηκαν.

Όσον αφορά τη διατροφή των αθλητών, αυτή γινόταν στο εστιατόριο του (παλιού) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Για την διατροφήν των φιλοξενούμενων έχει εγκατασταθή στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ειδικός μάγειρας του Χίλτον με το επιτελείο του! Φυσικά έχουν ληφθή όλα τα μέτρα ώστε το φαγητό των αθλητών να είναι άφθονο και αυτό ακριβώς που τους χρειάζεται» αναφέρεται σε δημοσίευμα.

Η… παροχή που κέρδισε τις εντυπώσεις, ήταν όμως οι λέμβοι. «Όλαι σχεδόν αι λέμβοι έχουν παραληφθή και ευρίσκονται εις κιβώτια. Ειδικαί εγκαταστάσεις γίνονται διά την τοποθέτησίν των» σημειώνεται. Σαράντα δύο ολοκαίνουριες βάρκες είχαν αγοραστεί από την Ιταλία έναντι 2 εκατομμυρίων δραχμών – ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για εκείνη την εποχή.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας κωπηλασίας είχε ευχαριστήσει μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση «διά την ανάπτυξην τις αγωνιστικής κωπηλασίας εις την χώραν διά της αγοράς ομαδικώς, εντελώς καινούργιων λεμβών, το οποίον επέτρεψεν εις τας περισσοτέρας ομοσπονδίας α αποφύγουν μια πολύ δύσκολη και πολυδάπανη μεταφορά υλικού». Το «ευχαριστώ» είχε ειπωθεί κατά την τελετή έναρξης που έγινε την πρώτη μέρα στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ. Παρών ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμός Κωνσταντίνος Ασλανίδης, τον οποίο χαρακτήριζαν «αναμορφωτή του ελληνικού αθλητισμού» (επί των ημερών του έγιναν αρκετά αθλητικά έργα, ενώ όλα τα σωματεία πέρασαν στον απόλυτο έλεγχό του).

Στα παραλειπόμενα των αγώνων, οι… βατραχάνθρωποι. Την πρώτη μέρα των αγώνων, οι θεατές, αν μη τι άλλο, χόρτασαν θέαμα. «Οι βατραχάνθρωποι σε κύματα ερρίπτοντο υπό στρατιωτικού αεροπλάνου και έπιπτον σιγά σιγά στα νερά της λίμνης δι’ αλεξίπτωτων» αναφέρει δημοσίευμα.

Στην πρώτη διεθνή αυτή διοργάνωση, συμμετείχαν αθλητές από 20 χώρες, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στα Γιάννενα ανήλθε στα 700 άτομα. Τα περισσότερα μετάλλια τότε τα είχε κερδίσει η Ανατολική Γερμανία.


* Φωτό: Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων. Η χρονολογία της φωτογραφίας ωστόσο δεν έχει ταυτοποιηθεί. Εκτιμάται ότι είναι της δεκαετίας του '70

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3