ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η πρώτη εικόνα του Οδυσσέα από τη Σελήνη

Εικόνα του άρθρου Η πρώτη εικόνα του Οδυσσέα από τη Σελήνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 10:43
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η πρώτη φωτογραφία της σεληνιακής προσεδάφισης του «Οδυσσέα» στο φεγγάρι, του πρώτου αμερικανικού διαστημικού σκάφους που πραγματοποίησε ομαλή προσεδάφιση στην επιφάνεια της σελήνης εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η εικόνα δείχνει το διαστημόπλοιο σε απόσταση 1,6 χιλιομέτρων από το προβλεπόμενο σημείο προσγείωσης στον κρατήρα Malapert A κοντά στο Νότιο Πόλο. Περισσότερες εικόνες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αργότερα τη Δευτέρα.

Εικόνες από την κάμερα Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Οδυσσέας ολοκλήρωσε την προσγείωσή του στις 80,13°Ν και 1,44°Α σε υψόμετρο 2579 μέτρων/NASA/Goddard/Arizona State University

«Εικόνες από την κάμερα Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Οδυσσέας ολοκλήρωσε την προσγείωσή του στις 80,13 [μοίρες] Ν και 1,44 [μοίρες] Α σε υψόμετρο 2.579 [μέτρων]", ανέφερε η Intuitive Machines, η εταιρεία με έδρα το Χιούστον που κατασκεύασε τον Οδυσσέα, το πρωί της Δευτέρας στο X.

Αν και οι εικόνες αναμένονταν αρχικά νωρίτερα, το σημείο προσγείωσης του Οδυσσέα κοντά στο Νότιο Πόλο σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φτάσουν οι εικόνες στο Deep Space Network και στη συνέχεια να μεταδοθούν πίσω στη Γη.

Παρά τα τεχνικά προβλήματα που παραλίγο να προκαλέσουν καθυστέρηση, ο Οδυσσέας έφτασε στην επιφάνεια του φεγγαριού περίπου στις 18:23 ώρα Ελλάδας στις 22 Φεβρουαρίου, καθιστώντας την επίσης την πρώτη εμπορική σεληνιακή προσεδάφιση στην ιστορία των ΗΠΑ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3