ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία μετονομάζει το Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία αντιδρά

Εικόνα του άρθρου Η Πολωνία μετονομάζει το Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία αντιδρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2023, 00:11
ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία επιστρέφει στη χρήση της ιστορικής της ονομασίας για το Καλίνινγκραντ, τη ρωσική πόλη και διοικητική περιοχή που βρίσκεται στα σύνορά της.

Στο εξής, θα προσδιορίζεται στους πολωνικούς χάρτες ως Krolewiec, βάσει της σύστασης της κυβερνητικής επιτροπής για τις γεωγραφικές ονομασίες στο εξωτερικό.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η απόφαση της Πολωνίας να μετονομάσει τη ρωσική πόλη Καλίνινγκραντ στα επίσημα έγγραφά της αποτελεί «εχθρική πράξη». Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για μια «διαδικασία που αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης». «Γνωρίζουμε ότι σε όλη την ιστορία, η Πολωνία έχει διολισθήσει κατά καιρούς σε αυτή την τρέλα του μίσους προς τους Ρώσους», συμπλήρωσε.

Η πόλη, παλαιότερα γνωστή ως Koenigsberg, παραχωρήθηκε από τη Γερμανία στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1946 μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ, από το όνομα του Μιχαήλ Καλίνιν, ενός από τους ηγέτες της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

Οι πολωνικές αρχές επισημαίνουν ότι ο Καλίνιν ήταν ένας από τους έξι Σοβιετικούς αξιωματούχους που διέταξαν την εκτέλεση περισσότερων από 21.000 Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου στο Κατίν και αλλού το 1940.

Ανέφεραν ότι το σημερινό όνομα ήταν τεχνητό, χωρίς καμία σχέση με την πόλη ή την περιοχή, αλλά το μακραίωνο όνομα Krolewiec ήταν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πολωνίας.

Ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία έχει προσθέσει στις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Πολωνίας, συμμάχου του Κιέβου, η οποία προμηθεύει τον ουκρανικό στρατό με όπλα και πιέζει για περισσότερη διεθνή υποστήριξη της Ουκρανίας.

Πρόσφατα, η Πολωνία έγινε στόχος εμπρηστικών δηλώσεων από Ρώσους πολιτικούς και ορισμένα δημόσια πρόσωπα.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Πολωνία, Σεργκέι Αντρέεφ, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας την Τετάρτη για ένα περιστατικό την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κατά το οποίο ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε ένα πολωνικό αεροσκάφος που περιπολούσε για λογαριασμό της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, της FRONTEX.

Στις 9 Μαΐου, εορτασμού της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία, ο Αντρέεφ εμποδίστηκε από Ουκρανούς και Πολωνούς ακτιβιστές να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο στη Βαρσοβία για τους σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν πολεμώντας τους Ναζί.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3