ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πολιτική, οι χρησμοί της Δωδώνης και μια αβάσταχτη ελαφρότητα

Εικόνα του άρθρου Η πολιτική, οι χρησμοί της Δωδώνης και μια αβάσταχτη ελαφρότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2023, 22:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κιτς συμβαδίζει με τον λαϊκισμό. Και το πολιτικό σύστημα της χώρας, σε μεγάλο βαθμό, τα έχει αυτά τα στοιχεία.

Τα χρηστήρια ελάσματα που εντάχθηκαν ως «Μνήμη του Κόσμου» στην Unesco, που αποτελούν μοναδικά δείγματα της έκφρασης του αρχαίου κόσμου, έδωσαν σήμερα την αφορμή για να ακουστούν κάποια ευφυολογήματα, «παρακάμπτοντας» την ιστορική βαρύτητα της διαδικασίας των χρησμών της Δωδώνης.

Η πρώτη τοποθέτηση έγινε σε μια χαλαρή και εύθυμη ατμόσφαιρα κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, έχοντας πολύ δίπλα του τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, την υφυπουργό Μαρία Κεφάλα, την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τα χρηστήρια ελάσματα, προσπάθησε να κάνει ένα αστείο στον κ. Τασούλα, λέγοντας ότι ο τελευταίος ρώτησε το Μαντείο: «Θα γίνω Πρόεδρος της Βουλής ή όχι;» για να πάρει την απάντηση: «[Θα γίνεις] Πρόεδρος». Το αστείο έγινε αποδεκτό δεόντως από την ομήγυρη.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τασούλας συνέχισε το αστείο. Κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Πρόεδρος της Βουλής και όχι ένας απλώς βουλευτής της ΝΔ ή ένας κομματάρχης, είπε ότι από επισκέπτες στο Μουσείο έγινε σήμερα και μια άλλη ερώτηση νοερά προς το Μαντείο: «Πώς θα πάμε την Ήπειρο πιο μπροστά;». Και ο κ. Τασούλας… που άκουσε την απάντηση, τη μετέφερε στο κοινό: «Αξιοποιήστε τον Καχριμάνη και τον Μητσοτάκη και τους συνεργάτες τους για να πάει η Ήπειρος μπροστά».

Η όλη υπόθεση δεν τελείωσε εδώ. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε τα των χρησμών. Αφού έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Καχριμάνη για τη «θριαμβευτική εκλογή» είπε: «Και βέβαια, ρώτησε και ο Αλέκος πριν τις εκλογές το σύγχρονο Μαντείο της Δωδώνης αν πρέπει να ξαναείναι υποψήφιος και του απάντησε καταφατικά ‘οπωσδήποτε πρέπει να είσαι, για να συνεχίσεις το έργο σου’».

Ο κ. Καχριμάνης απέφυγε να πει οτιδήποτε περί χρησμών. Έδωσε δώρο όμως μια γκλίτσα στον κ. Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
ΑΓΑΠΗΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ... ΝΟΜΙΖΩ ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙΣ .... ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ... ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ .... ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΕ Η ΑΝΩΦΕΛΗ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ ... ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ .... ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΩΣ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΜΕ ΤΑ ...ΕΛΑΣΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΠΟΛΥ ... ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ...ΤΑ ΠΕΡΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ -- ΚΙΤΣ ... ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back