ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία αναμένει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Εικόνα του άρθρου Η Ουκρανία αναμένει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2023, 23:52
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία αναμένει να προσκληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με «ανοιχτή ημερομηνία» στη σύνοδο κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού προέδρου.

Ο Αντρέι Γέρμακ, δήλωσε ότι η αποτυχία της συμμαχίας να λάβει μια «ισχυρή» απόφαση στη σύνοδο κορυφής στις 11-12 Ιουλίου θα αποθαρρύνει τους Ουκρανούς.

«Αναμένουμε ότι η Ουκρανία θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ με ανοιχτή ημερομηνία», δήλωσε ο Γέρμακ σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πιέσει σκληρά για την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία, αλλά δήλωσε επίσης ότι αναγνωρίζει ότι θα ήταν αδύνατο να ενταχθεί όσο μαίνεται ακόμη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πρέπει να ενταχθεί το Κίεβο και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές για οποιαδήποτε κίνηση που θα μπορούσε να φέρει το ΝΑΤΟ πιο κοντά στον πόλεμο με τη Ρωσία.


Αρνητικός ο Στόλτενμπεργκ

Επισημαίνεται ότι δύο μέρες πριν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επιβεβαίωσε ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα καταλήξει σε επίσημη πρόσκληση προς την Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία. 

«Στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους και στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής, δεν συζητάμε την έκδοση επίσημης πρόσκλησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Σολτς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν για το πώς θα έρθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Reuters, DW



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back