ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η νέα γενιά του Meteosat υπόσχεται καλύτερες καιρικές προγνώσεις

Εικόνα του άρθρου Η νέα γενιά του Meteosat υπόσχεται καλύτερες καιρικές προγνώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2023, 23:05
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο νεότερος μετεωρολογικός δορυφόρος της Ευρώπης τράβηξε μια εικόνα της Γης που αποκαλύπτει την απίστευτη ομορφιά του πλανήτη μας, παρά τα σύννεφα που μαζεύονται. 

Η εικόνα που τράβηξε ο δορυφόρος Meteosat Third Generation - Imager 1 (MTG-I1) δείχνει τις συνθήκες πάνω από την Ευρώπη, την Αφρική και τον Ατλαντικό με απίστευτη λεπτομέρεια και αποδεικνύει ότι ο δορυφόρος πρόκειται να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να φέρει επανάσταση στην πρόγνωση του καιρού, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι τα όργανα επί του MTG-I1 μπορούν να λαμβάνουν εικόνες με πολύ υψηλότερη ανάλυση - δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες - και συχνότερα από τους προηγούμενους Meteosats. Δείτε εδώ τις 


Η άμμος και τα ιζήματα στα νερά γύρω από την Ιταλία είναι ορατά, καθώς και η σκόνη ή η αιθαλομίχλη που μεταφέρεται από τη Νότια Ασία. Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι τα σύννεφα, τα οποία έχουν αποτυπωθεί με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια - ιδίως τα στροβιλώδη μοτίβα πάνω από τα Κανάρια Νησιά. 

Αυτό επιτρέπει στους μετεωρολόγους να παρακολουθούν πώς αναπτύσσονται απειλητικές καιρικές συνθήκες, όπως οι καταιγίδες, και να βοηθούν στην πρόβλεψή τους στο μέλλον!  

Εκτός από τη βελτίωση των ικανοτήτων μας για την πρόγνωση του καιρού, το MTG-I1 θα είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, δίνοντάς μας μεγαλύτερη κατανόηση του πλανήτη μας και των καιρικών συστημάτων που τον διαμορφώνουν,, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ESA.

Ο Phil Evans είναι γενικός διευθυντής της Eumetsat, που συνεργάστηκε με την ESA για τον δορυφόρο λέει: «Μπορεί να ακούγεται παράξενο να είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι για μια συννεφιασμένη μέρα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Αλλά το επίπεδο λεπτομέρειας που παρατηρείται για τα σύννεφα σε αυτή την εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους μετεωρολόγους. Αυτή η πρόσθετη λεπτομέρεια από τις εικόνες υψηλότερης ανάλυσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εικόνες θα παράγονται συχνότερα (σ.σ. κάθε 10 λεπτά), σημαίνει ότι οι μετεωρολόγοι θα είναι σε θέση να εντοπίζουν και να προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα τα έντονα καιρικά φαινόμενα». 

Ο MTG-I1, που εκτοξεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2022 με πύραυλο Ariane 5, αποτελεί τον πρώτο δορυφόρο μιας νέας γενιάς μετεωρολογικών δορυφόρων, του συστήματος MTG, που θα λειτουργεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό μετεωρολογικών δορυφόρων EUMETSAT και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back