ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η NASA ανακοινώνει νέα «υπερ-Γη» που περιστρέφεται στην «κατοικήσιμη ζώνη»

Εικόνα του άρθρου Η NASA ανακοινώνει νέα «υπερ-Γη» που περιστρέφεται στην «κατοικήσιμη ζώνη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2024, 12:32
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Θα μπορούσε μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα «υπερ-Γη» να έχει τη δυνατότητα θερμοκρασίας και συνθηκών για τη διατήρηση της ζωής;

Ο νέος εξωπλανήτης βρίσκεται «αρκετά κοντά μας», μόλις 137 έτη φωτός μακριά και περιστρέφεται εντός μιας «κατοικήσιμης ζώνης», σύμφωνα με τη NASA.

Οι αστρονόμοι λένε ότι ο πλανήτης, που ονομάστηκε TOI-715 b, έχει πλάτος περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερο από αυτό της Γης και περιστρέφεται γύρω από ένα μικρό, κοκκινωπό άστρο. Το ίδιο σύστημα μπορεί επίσης να φιλοξενεί έναν δεύτερο πλανήτη, μεγέθους Γης, ο οποίος, αν επιβεβαιωθεί, «θα γίνει ο μικρότερος πλανήτης κατοικήσιμης ζώνης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής από τον TESS [Transiting Exoplanet Survey Satellite]», ανέφερε η NASA σε ανακοίνωσή της στις 31ης Ιανουαρίου 2024.

Λόγω της απόστασης της υπερ-Γης από το μητρικό της άστρο, θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια συντηρητική «κατοικήσιμη ζώνη» και να φιλοξενεί τη σωστή θερμοκρασία για να σχηματιστεί υγρό νερό στην επιφάνειά της, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής, σύμφωνα με την NASA, η οποία πρόσθεσε επίσης ότι «φυσικά, θα πρέπει να συντρέξουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες».

Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης βρίσκεται ακριβώς στην πρωταρχική περιοχή της κατοικήσιμης ζώνης του αστεριού του. Περιστρέφεται γύρω από το αστέρι σε μόλις 19 ημέρες, κάθεται ακριβώς κοντά του. Αυτό βοήθησε τους αστρονόμους να ανακαλύψουν τον πλανήτη επειδή συχνά περνά μπροστά από το αστέρι του όπως φαίνεται από τη Γη. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο το εντοπίζει εξωπλανήτες το TESS, το διαστημικό παρατηρητήριο της NASA που αποτελεί έναν από τους αποκαλούμενους «κυνηγούς πλανητών» που έχουν ρίξει στην μάχη της διαστημικής εξερεύνησης οι αστρονόμοι.

Η έρευνα και η ανακάλυψη της υπερ-Γης έγινε με επικεφαλής την Georgina Dransfield στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» τον Ιανουάριο.

Τα ευρήματα σηματοδοτούν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός στην αποστολή των αστρονόμων να κατανοήσουν ποιες ατμοσφαιρικές συνθήκες απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής και να διερευνήσουν περαιτέρω τα χαρακτηριστικά των εξωπλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, δήλωσε η NASA.

Φωτογραφία: Αυτή η απεικόνιση δείχνει έναν τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης TOI-715 b, μια υπερ-Γη στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω από το άστρο της, μπορεί να φαίνεται σε έναν κοντινό παρατηρητή./NASA/JPL-Caltech

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back