Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Η Μέρκελ στην Αθήνα

Εικόνα του άρθρου Η Μέρκελ στην Αθήνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2019, 23:22
ΕΛΛΑΔΑ

Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», επισήμανε.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, είπε ο κ. Τσίπρας.


ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

«Έχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού».


ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις - χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.

Η ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

«Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ τόνισε πως το νέο όνομα δίνει σαφήνεια και δίνει τη δυνατότητα στη «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

«Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συνδέεται το ονοματολογικό με άλλα θέματα, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων οικονομίας και αιφνιδιάζομαι που τέθηκε αυτό».

Όπως ανέφερε «δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα, αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».

Για το προσφυγικό, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού».

«Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι όπως θα θέλαμε, οι επιστροφές δεν είναι όπως θα θέλαμε. Θα δουλέψουμε με την Ελλάδα για αυτό το θέμα, καθώς και να βοηθήσουμε τα άτομα τα οποία δεν περιλαμβάνει η συμφωνία με την Τουρκία», ανέφερε η Μέρκελ.


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Επεισόδια μικρής έντασης σημειώθηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της Μέρκελ, καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Παλαιάς Βουλής.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει με οχήματα το δρόμο σε εκείνο το σημείο για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στη Βουλή. Οι τελευταίοι, στην προσπάθειά τους να περάσουν συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, που για να τους απομακρύνουν έκαναν χρήση χημικών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back