Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Η κάρτα αναπηρίας μπαίνει στο ψηφιακό πορτοφόλι

Εικόνα του άρθρου Η κάρτα αναπηρίας μπαίνει στο ψηφιακό πορτοφόλι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2022, 21:05
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, που θα μπορεί από σήμερα να αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο. 

Τη μεταρρύθμιση αυτή, που ήταν πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως τονίστηκε, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας θα είναι ένα αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς οι ανάπηροι συμπολίτες μας να αναζητούν συνεχώς καινούργια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. 

Θα ενσωματώνει επίσης σταδιακά όλες τις επιμέρους υπηρεσίες τις οποίες παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.

Στη συνέντευξη σημειώθηκε ότι ενεργοποιούνται η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και το Μητρώο Αναπηρίας, δύο ακόμα πυλώνες της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, δηλαδή του πληροφοριακού συστήματος όπου συγκεντρώνονται όλες οι ψηφιακές διαδικασίες οι οποίες αφορούν στην αναπηρία. 

Η Εθνική Πύλη Αναπηρίας ξεκίνησε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο πρώτος - και πολύ σημαντικός - πυλώνας, τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ» (ψηφιακή διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας). Η υλοποίηση των δύο νέων δράσεων έγινε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ-GRNET), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ), θα λειτουργεί, όπως το φοιτητικό πάσο, αποδεικνύοντας την ταυτότητα του κατόχου της και την ιδιότητά του ως ατόμου με αναπηρία έναντι κάθε δημόσιας αρχής και τρίτου. 

Οι κάτοχοι με την επίδειξή της θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά - και ιδίως ιατρικά - τους δεδομένα.

Στο επόμενο διάστημα, θα προστίθενται παροχές στην Κάρτα, ώστε τελικά να ενσωματωθούν όλες οι παροχές που αφορούν σε κάθε ανάπηρο. 

Η Κάρτα Αναπηρίας μπορεί να εκδοθεί από την 1η Νοεμβρίου ως εκτυπώσιμο έγγραφο, όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Aπό σήμερα, είναι διαθέσιμη και ως ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, αποτελώντας το τρίτο ταυτοποιητικό έγγραφο που μπαίνει στο ψηφιακό πορτοφόλι wallet.gov.gr. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα κυκλοφορήσει και σε πλαστική μορφή.

Στο Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία στη χώρα, με τα στοιχεία της αναπηρίας τους. 

Σε πρώτη φάση, θα περιέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία πιστοποίησης αναπηρίας και, σταδιακά, θα τροφοδοτείται με επιπλέον στοιχεία, μέσω και της αξιοποίησης των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Με το Μητρώο αυτό, η Πολιτεία αποκτά για πρώτη φορά ένα εργαλείο χαρτογράφησης για την πιστοποιημένη αναπηρία και τίθενται οι βάσεις για την ψηφιοποίηση όλου του συστήματος παροχών αναπηρίας.

Σύντομα, θα υλοποιηθεί και ο τέταρτος πυλώνας της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, που είναι το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας: Σε αυτό ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας όλων των υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας. Οι παροχές θα προστίθενται σταδιακά στην Κάρτα, ώστε τελικά κάθε συμπολίτης μας με αναπηρία να έχει πρόσβαση σε αυτές απλά επιδεικνύοντας την κάρτα του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back