ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία χωρισμένη στα δύο: Ο Νότος καίγεται, ο Βορράς πνίγεται

Εικόνα του άρθρου Η Ιταλία χωρισμένη στα δύο: Ο Νότος καίγεται, ο Βορράς πνίγεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2023, 22:46
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς δύο ακραία καιρικά φαινόμενα χώρισαν την Ιταλία ανάμεσα σε πυρκαγιές στο νότο και βίαιες καταιγίδες στο βορρά.

Οι πυρκαγιές στη Σικελία οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου του Παλέρμο, αφού οι θερμοκρασίες στην πόλη σκαρφάλωσαν στους 47 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα.

Μια 88χρονη γυναίκα φέρεται να πέθανε στο Σαν Μαρτίνο ντελ Σκαλέ, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Σικελίας.

Οι αρχές έκλεισαν μέρος του αυτοκινητόδρομου καθώς αναφέρθηκαν περισσότερες από 55 πυρκαγιές στο νησί. Εκατοντάδες πυροσβέστες από άλλες περιοχές της Ιταλίας επρόκειτο να φτάσουν για να βοηθήσουν στη μάχη με τις φλόγες.

Κοντά στο Παλέρμο, περισσότερες από 120 οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στο Mondello, το Capo Gallo και το Poggio Ridente από τη Δευτέρα, καθώς σύννεφα καπνού και τέφρας προχωρούσαν προς το κέντρο της πόλης, καθιστώντας τον αέρα τοξικό, και οι σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων αντηχούσαν σε όλη την πόλη. 

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι στο Παλέρμο έχουν ζητήσει ιατρική φροντίδα για εισπνοή καπνού. Τις πρώτες απογευματινές ώρες, οι κεντρικοί δρόμοι της σικελικής πρωτεύουσας, που συνήθως είναι γεμάτοι τουρίστες, ήταν σχεδόν έρημοι.

Οι θερμοκρασίες στο Παλέρμο εκτοξεύτηκαν στα ύψη τη Δευτέρα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ για την πόλη των 44,8 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί το 1999. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής δήλωσε ότι 47C καταγράφηκαν στον ψηφιακό μετεωρολογικό σταθμό του στην κορυφή του μεσαιωνικού Palazzo dei Normanni στις 15.42 τοπική ώρα.

Το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου είχε καταγραφεί στη Φλορίντια της Σικελίας τον Αύγουστο του 2021. Η θερμοκρασία ανήλθε στους 47,6°C σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ιταλίας και προβλεπόταν να παραμείνει έτσι την Τρίτη, πριν σημειωθεί πτώση την Τετάρτη.

Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, μεταξύ των οποίων ένας 50χρονος Τυνήσιος που έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν σε φάρμα στο Βιτέρμπο, στην περιοχή του Λάτσιο.


Καταιγίδες

Την ίδια ώρα οι βόρειες περιοχές ταλανίζονται από σφοδρές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους που ξερίζωσαν δέντρα και σήκωσαν στέγες από κτίρια.

Σε ορισμένα μέρη, χαλάζι μεγέθους μπάλας του τένις τραυμάτισε ανθρώπους, προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα και κατέστρεψε καλλιέργειες.

Ένα 16χρονο κορίτσι σκοτώθηκε όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στη σκηνή στην οποία κοιμόταν σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση κοντά στην πόλη Μπρέσια, ενώ μια μεσήλικη γυναίκα πέθανε αφού επίσης χτυπήθηκε από πτώση δέντρου στο Λισόνε, βόρεια του Μιλάνου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο αντιμετώπισαν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και εξαιρετικά ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι έφτασαν τα 100 χλμ/ώρα στο Μιλάνο. Την Τρίτη, οι τοπικές αρχές είπαν στους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα δημόσια πάρκα, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σπάσουν κλαδιά από τα δέντρα.

Με πληροφορίες από BBC, Guradian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back