ΚΟΣΜΟΣ

Η Ινδία θρηνεί τους νεκρούς της

Εικόνα του άρθρου Η Ινδία θρηνεί τους νεκρούς της
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2023, 00:06
ΚΟΣΜΟΣ

Οι άνθρωποι που θα βρεθούν ένοχοι για το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ανατολική Ινδία θα τιμωρηθούν «αυστηρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «οδυνηρό».

Τουλάχιστον 288 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν. Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο Μπαλασόρ, που απέχει 200 χιλιόμετρα από το Μπουμπανεσβάρ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Οντίσα, στην ανατολική Ινδία. 

Αρχικά, εκτροχιάστηκε μια αμαξοστοιχία εξπρές που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Μπενγκαλούρου στην Κολκάτα και έπεσε στη διπλανή γραμμή. Λίγα λεπτά αργότερα ένα άλλο τρένο, το Κορομαντέλ Εξπρές, που συνδέει την Κολκάτα με το Τσενάι, έπεσε πάνω στο εκτροχιασμένο τρένο και κάποια από τα βαγόνια του έφυγαν από τις ράγες και συγκρούστηκαν με ένα εμπορικό τρένο, που ήταν ακινητοποιημένο δίπλα.

Οι προσπάθειες διάσωσης έχουν ολοκληρωθεί, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι όλοι οι παγιδευμένοι και τραυματισμένοι επιβάτες έχουν ανασυρθεί.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι προκάλεσε τη σύγκρουση των τρένων στην περιοχή Μπαλασόρε, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα της Ινδίας αυτόν τον αιώνα.

Περίπου 2.000 επιβάτες πιστεύεται ότι επέβαιναν στις δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας South Eastern Railway, Κ.Σ. Ανάντ, είπε ότι με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας το δυστύχημα αυτό, μια από τις χειρότερες σιδηροδρομικές καταστροφές στην ιστορία της Ινδίας, ενδέχεται να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος σηματοδότησης.

Η κυβέρνηση Μόντι έχει δρομολογήσει τρένα υψηλής ταχύτητας στο πλαίσιο των σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, αλλά οι επικριτές λένε ότι δεν έχει επικεντρωθεί αρκετά στην ασφάλεια και την αναβάθμιση των γερασμένων υποδομών.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι το σιδηροδρομικό ατύχημα της Παρασκευής αποτέλεσε πλήγμα στα σχέδια αναμόρφωσης του Μόντι για τους σιδηροδρόμους.

Το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία συνέβη στις 6 Ιουνίου 1981, όταν επτά βαγόνια ενός τρένου που διέσχιζε μια γέφυρα έπεσαν στον ποταμό Μπαγκμάτι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 800-1.000 άνθρωποι.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC. Φωτογραφία: Reuters/Stringer

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3