ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ήπειρος πιο… κοντά στα Αραβικά Εμιράτα

Εικόνα του άρθρου Η Ήπειρος πιο… κοντά στα Αραβικά Εμιράτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2019, 17:08
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής, και δη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αποτελούν για την Περιφέρεια Ηπείρου ένα ανοιχτό πεδίο εμπορικών συνεργασιών. Η Περιφέρεια Ηπείρου, για Τρίτη φορά, συμμετείχε με περίπτερο, στις οποίες φιλοξενήθηκαν ηπειρωτικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (πλην αλκοολούχων), στη διεθνή έκθεση Gulfood, στο Ντουμπάι. Σε σχετική ανακοίνωσή της η περιφερειακή αρχή εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις εξαγωγικές ευκαιρίες. Μάλιστα, αναφέρεται ότι «οι ηπειρωτικές επιχειρήσεις επέστρεψαν με κέρδη».

Τα προϊόντα  που προβλήθηκαν  ήταν: ελιές, πάστα ελιάς, τυροκομικά, τάρτες γλυκών, νερά και αναψυκτικά, κοτόπουλα, ελαιόλαδα, μέλι.

Απόρροια των εμπορικών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης,  είναι η άμεση δρομολόγηση αποστολής των πρώτων προϊόντων από ηπειρωτικές επιχειρήσεις προς εμπόρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.  

Στην ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει και το κασκαβάλι, την παραγωγή του οποίου προσπαθεί να επαναφέρει και να το κατοχυρώσει ως Προϊόν Προστασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). 

Στο Ντουμπάι, έγινε συνάντηση με τον μεγαλύτερο εμπορικό αντιπρόσωπο, κυπριακής καταγωγής, του Ντουμπάι με μέλη της αποστολής που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο αντιπρόσωπος παρείχε τη διαβεβαίωση για την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων «κασκαβάλι». 

Τους  εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία του, το «κασκαβάλι» Ηπείρου να παρουσιαστεί στην επόμενη έκθεση του Ντουμπάι (2020). Προς το παρόν, πάντως, η παραγωγή του τυριού αυτού δεν είναι μεγάλη.

Με αφορμή την έκθεση στο Ντουμπάι, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε ότι «η περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει να στηρίζει και να συνδράμει τις τοπικές επιχειρήσεις, χωρίς καμία διάκριση, προκειμένου να αποκτήσουν εξωστρεφή χαρακτηριστικά και να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε αποδίδει καρπούς και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back