Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

«Η γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος» στην ΕΗΜ

Εικόνα του άρθρου «Η γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος» στην ΕΗΜ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2019, 15:54
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tη θεατρική παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος» του Διονύσιου Σολωμού φιλοξενεί η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, στις 20:00, στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του μεγάρου της, στα Γιάννενα.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Σπύρος Βραχωρίστης.

Σε σημείωμά του, ο σκηνοθέτης αναφέρει: «Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος, ένα πολιτικό Gothic; Αν η πτώση του Μεσολογγίου σήμανε τους τίτλους τέλους της Επανάστασης του ’21, Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος του Σολωμού αποτελεί τον δραματικό επίλογο του Διθύραμβου-Ύμνου εις την Ελευθερία. Προηγήθηκε το 1816 η δημοσίευση ενός λίβελου στα λατινικά του Ugo Foscolo εναντίον της ιταλικής κυρίως, διανόησης της ναπολεόντειας εποχής (που έστρωσε το έδαφος για την νέα τάξη πραγμάτων μετά τη συνθήκη της Βιέννης). Ο Σολωμός εγνώριζε το σύγγραμμα. Μεταξύ πολιτικής αλληγορίας και χολερικής σάτιρας ‘Η Γυναίκα της Ζάκυ(ν)θος’, ως κείμενο ναρκοθετεί την όποια απόπειρα προσέγγισής του με τα κοινόχρηστα πλέον σπέσιαλ εφέ των (ανα)παραστασιακών τεχνών. Προσπαθήσαμε να τα αποφύγουμε, όσο μας επιτρέπει βέβαια ο θαυμασμός και η φιλοδοξία».

Σκηνική επιμέλεια-κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου.

Ερμηνεύουν η Χριστιάνα Καραμανίδου και ο Ευάγγελος Χρήστου. Προλογίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Φιλολογίας Δημήτρης Καργιώτης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back