Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η «γηραιά Ήπειρος»

Εικόνα του άρθρου Η «γηραιά Ήπειρος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2022, 12:04
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού είναι πλέον καίριο στην Ελλάδα και οι νομοί της Ηπείρου είναι μεν από τους «κατέχοντες» ρεκόρ μακροζωίας, αλλά μαζί με αυτό, έρχεται και η πρωτοκαθεδρία στη γήρανση.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του προγράμματος DIRAP, που υλοποιεί το  Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο νομό Άρτας (μαζί με την Ευρυτανία), σχεδόν ο 1 στους 3 κατοίκους είναι άνω των 65 ετών.

Στο προκείμενο δελτίο, η καταγραφή για την Ήπειρο είναι ότι ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 24% ως 26% είναι άνω των 65 ετών στο νομό Ιωαννίνων, 26%-30% στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και στην Άρτα, άνω του 30%.

Επίσης, στα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα, το 4%-6% είναι άνω των 85 ετών και στην Άρτα, 6%-8% είναι των ίδιων ηλικιών.

Οι ερευνητές αναφέρουν συμπερασματικά, ότι «οδεύουμε προς έναν εκρηκτικό συνδυασμό ‘γήρανσης’ και ‘υπεργηρίας’ σε περισσοτέρους από 1 σε 4 νομούς της χώρας μας. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια (πολύ πριν το 2050) θα έχουμε μια ομάδα νομών όπου το 1/3 του πληθυσμού τους θα είναι 65 ετών και άνω, ενώ ταυτόχρονα το 1/4 των ηλικιωμένων τους θα είναι ‘υπέργηροι’».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back