ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H εκλογή νέου δημάρχου και οι προειδοποιήσεις Γκόντα

Εικόνα του άρθρου H εκλογή νέου δημάρχου και οι προειδοποιήσεις Γκόντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2023, 16:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Νίκος Γκόντας θα ήθελε να έχει μια ευκαιρία να είναι ο επόμενος δήμαρχος. Ο άνθρωπος που θα ηγούνταν του Δήμου Ιωαννιτών μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές , με την προσδοκία ότι μέσα σε αυτούς μήνες θα μπορούσε να ενισχύσει την επόμενη δημαρχιακή υποψηφιότητά του. Ή στη χειρότερη περίπτωση, θα ήθελε να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που θα έχει καθοριστικό ρόλο.

Η παράταξή του «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» έρχεται με ανακοίνωσή της να ξεκαθαρίσει, όπως υποστηρίζει, τα τεκταινόμενα για τη διαδοχή του δημάρχου. Από την ανακοίνωση, είναι σαφές ότι η διαδικασία του διαδόχου του εκλιπόντα δημάρχου Μωυσή Ελισάφ δεν θα είναι εύκολη. Μάλιστα, αναμένεται εκρηκτική, με την παράταξη του κ. Γκόντα να υποστηρίζει ότι, με τον τρόπο που κινεί τις διαδικασίες διαδοχής η παράταξη «Γιάννενα-Νέα Εποχή», υπάρχει ο κίνδυνος ανάδειξης ενός «δημάρχου υπό αμφισβήτηση».

Η ανακοίνωση της παράταξης ξεκινά με την επισήμανση ότι η σύμπραξη με την παράταξη του αείμνηστου δημάρχου έγινε «χωρίς ποτέ να ζητήσουμε οποιοδήποτε αντάλλαγμα γιατί αυτό επέβαλε το συμφέρον του τόπου».

 Βέβαια, από τους πέντε δημοτικούς συμβούλους (μαζί με τον επικεφαλής) της παράταξης, δύο, ο Βασίλης Βλέτσας και ο Νίκος Τσόλης, έγιναν αντιδήμαρχοι και ο Στέφανος Μάντζιος αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.

Σε αυτό το σημείο, η παράταξη εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την πρωτοβουλία μελών της παράταξης «Γιάννενα-Νέα Εποχή» για σύγκληση συνεδρίασης προς εκλογή νέου δημάρχου στις 28 Φεβρουαρίου «χωρίς ενημέρωσή μας βρίσκεται έξω από τις αρχές που είχαν συμφωνηθεί με τον εκλιπόντα αείμνηστο Δήμαρχο». «Παράλληλα θέτουν σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής με απρόβλεπτες συνέπειες στην ομαλή λειτουργία του Δήμου» αναφέρει και προσθέτει ότι «είναι αυτονόητο ότι θα συμφωνούσαμε στην επιλογή Δημάρχου από την παράταξη ‘Γιάννενα-Νέα Εποχή’, εάν είχαμε ερωτηθεί».

Η παράταξη του κ. Γκόντα αναφέρει ότι η εκλογή προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των λοιπών επιτροπών έγινε προεδρεύοντος του Νίκου Τσόλη με ρητή αναφορά ότι «πρόεδρος εκλέγεται από την παράταξη του Δημάρχου ήτοι τη σύμπραξη των παρατάξεων ‘Γιάννενα Νέα Εποχή’, ‘Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία’ και ‘Γιάννενα Τώρα’. Η εν λόγω απόφαση κρίθηκε αμετάκλητα νόμιμη».

«Γίνεται προφανές ότι η ‘πρεμούρα‘, άλλως ‘βεβιασμένη κίνηση‘ δεν προήλθε από την ‘Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία’, όμως ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου όχι μόνο για τα επερχόμενα αλλά και για τα προηγούμενα (απόφαση ανάδειξης προέδρου του Δ.Σ., επιτροπών κλπ.) και εντεύθεν αποφάσεις που λήφθηκαν με το καθεστώς αυτό» τονίζει.

Και παραπέμπει στα αρμόδια θεσμικά όργανα της δημόσιας διοίκησης «προς επίλυση τυχόν διαφωνιών προκειμένου να μην έχει η πόλη μας δήμαρχο υπό αμφισβήτηση και να αρθεί η όποια αμφιβολία».

Χτες, πάντως, υπήρξε μια διαπιστωτική πράξη της διοίκησης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας όρισε ότι τα καθήκοντα δημάρχου μέχρι την εκλογή νέου δημάρχου θα ασκεί ο δημοτικός σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού «Γιάννενα-Νέα Εποχή» Ιωάννης Τσίμαρης που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους.

Επίσης, ο κ. Γκόντας και η παράταξή του, όπως και γενικότερα η δημοτική αρχή, δεν έδειξαν αντίστοιχη ευαισθησία για την αυτοδιοικητική νομιμότητα, η οποία αμφισβητήθηκε τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos Dallas
Καλά όλοι ξέρουνε οτι ο Γκόντας χρειάζεται 2 μήνες δημαρχία για να μπορέσει να παρει την σύνταξη μιας και λογω της αργίας στην οποία είχε τεθεί επι δημαρχίας του δεν συμπληρώνει τα συντάξιμα. Αυτή αλλωστε ήταν και η μυστική συμφωνία με τον αείμνηστο Ελισαφ (Ο Μωυσής δυο μήνες πριν απο τις επικειμενες εκλογές θα παρέδιδε τυπικά και αθόρυβα στον Γκοντα για να τηρήσει την συμφωνία της στήριξης του, αλλά δεν τους βγήκανε όπως θέλανε τα πράγματα και τωρα τρέχει ο συνονόματος)
Filippos Filios
δεν ωομίζω διότι η αργία τέθηκε εκτός της θητείας και ίσχυσε τον Μάη του 2012
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back