Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΒΙΒΛΙΟ

H «Δεσποινίς Στεφανόπολι» και οι πρωτιές της σε ένα βιβλίο

Εικόνα του άρθρου H «Δεσποινίς Στεφανόπολι» και οι πρωτιές της σε ένα βιβλίο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2021, 21:53
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου, με τίτλο «Δεσποινίς Στεφανόπολι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Ασχολείται με την Ιωάννα Στεφανόπολι, την πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή ως φοιτήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 1890, την πρώτη γυναίκα που έγινε διευθύντρια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το 1913, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή για το Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι το 1918, η γυναίκα που έγραψε τέσσερα βιβλία για τον ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των οποίων τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν στο μνημόνιο που υπέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο Συνέδριο, για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Το βιβλίο προλογίζει ο Βασίλης Βασιλικός.

Γεννημένη το 1875, κόρη του δημοσιογράφου Αντώνιου Τζανετάκι – Στεφανόπολι, ιδρυτή της πρώτης Ένωσης Δημοσιογράφων στην Ελλάδα, υπήρξε η πρώτη ελληνίδα φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -στη Φιλοσοφική σχολή το 1890 σε ηλικία μόλις 15 ετών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι και επέστρεψε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αθήνα όπου άρχισε να δημοσιογραφεί στην Messager d`Athenes -την γαλλόφωνη εφημερίδα του πατέρα της.

Το 1913 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας, μετά τον θάνατο του πατέρα της και ταυτόχρονα, ο Βενιζέλος τη διόρισε γενική διευθύντρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η Στεφανόπολι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική διεθνή πολιτική και διπλωματία, αποκτώντας εμπειρία την οποία αποτύπωσε στα βιβλία της. Συνέχισε την έκδοση του Messager μέχρι την Κατοχή. Πέθανε το 1961, αφήνοντας το σπίτι και τη βιβλιοθήκη της στη ΧΑΝ.

O συγγραφέας, Μιχάλης Ψύλος, γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί επαγγελματικά από τον Ριζοσπάστη το 1982 και συνέχισε στην Πρώτη, τα Νέα, τη Βραδυνή, την Ισοτιμία, το Ποντίκι, το Πριν, την ΕφΣυν και στη Δημοκρατία. Συνεργάστηκε επίσης με ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά, καθώς και στον ΑΝΤ1.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back