Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Βιβλιοθήκη των 500.000 τεκμηρίων

Εικόνα του άρθρου Η Βιβλιοθήκη των 500.000 τεκμηρίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2019, 00:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά το κτίριο της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα. Εκ των πραγμάτων, η ιδιαιτερότητα αυτή της γιαννιώτικης πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης έχει τη σημασία της.

Μια σημασία που αναδείχθηκε και κατά την έκθεση με τα σημαντικότερα κτίρια βιβλιοθηκών της Ελλάδας που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε ενόψει του 85ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (85th World Library and Information Congress of IFLA), του μεγαλύτερου συνεδρίου, παγκοσμίως, για θέματα Βιβλιοθηκών και Επιστημονικής Πληροφόρησης το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από 24 έως 30 Αυγούστου.

Aπό την έκθεση στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη"

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στους χώρους της Βιβλιοθήκης στεγάζονται πάνω από 500.000 τεκμήρια (βιβλία, δεμένοι τόμοι επιστημονικών περιοδικών, οπτικοαουστικό υλικό κ.ά.). Διαθέτει 600 θέσεις ανάγνωσης, 13 κλειστά αναγνωστήρια, αμφιθέατρο 140 θέσεων, ειδικές συλλογές πολύτιμων βιβλίων, χειρογράφων, βιβλίων στην αραβική και κυριλλική γραφή, χαρτών, συλλογή βιβλίων σε γραφή Braille κ.ά. 

Πρόσφατα, ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης στους χώρους της, ενώ σύντομα, θα τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα Κοινωνικής Στήριξης Φοιτητών που στοχεύει στη στήριξη των σπουδών των Φοιτητών ΑμεΑ καθώς και των φοιτητικών ειδικών κοινωνικών ομάδων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διευθυντής στη Βιβλιοθήκη είναι ο Γιώργος Ζάχος.

Όσον αφορά το κτίριο της Βιβλιοθήκης, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2002, με τις διάσπαρτες ανά την πανεπιστημιούπολη βιβλιοθήκες να βρίσκουν μια κοινή στέγη. Το κτίριο αποτελείται από έξι ορόφους διατεταγμένους σε δύο πτέρυγες. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back