ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Η απλή αναλογική βασάνισε τους Δήμους»

Εικόνα του άρθρου «Η απλή αναλογική βασάνισε τους Δήμους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2021, 15:55
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κυβερνητικότερος της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης σε δηλώσεις του για το νέο εκλογικό νόμο, για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Πρόκειται για μια προεκλογική εξαγγελία και μετεκλογική φυσικά (sic) της παρούσας κυβέρνησης» είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Υπερθεμάτισε μάλιστα λέγοντας ότι «καταργείται η απλή αναλογική που τόσο πολύ βασάνισε και εξακολουθεί να βασανίζει τους Δήμους και τη λειτουργία τους». Επίσης, δικαιολόγησε τις πρωτοφανείς υπουργικές παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου που αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, λέγοντας ότι επρόκειτο για «παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν» για να λειτουργήσουν οι Δήμοι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ντακαλέτσης συμπέρανε ότι «απέτυχε το σύστημα της απλής αναλογικής», παρότι, όπως ο ίδιος είπε, έγιναν παρεμβάσεις που πρακτικά, το άλλαξαν.

Σημειωτέον ότι ο κ. Ντακαλέτσης έχασε την εκλογή στον πρώτο γύρο για πολύ μικρό ποσοστό.

Σχολιάζοντας την εκλογή μειοψηφικού δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43% πάντως, ο κ. Ντακαλέτσης ήταν σαφώς πιο… ήπιος, ενώ είπε ότι «υπάρχουν κάποιες ενστάσεις».

Αυτές είναι σχετικές με την εκλογή των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων, αλλά και με τη μείωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Κοινώς, με ό,τι αφορά την εκλογική επαφή και απήχηση των δημάρχων… Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Ντακαλέτσης, η αύξηση των υποψηφίων που προβλέπει ο νόμος ήταν «πάγια απαίτηση των δημάρχων», με βάση των αριθμό των εδρών.

Η ΠΕΔ θα συνεδριάσει εκτάκτως γι αυτά τα θέματα (ίσως και αύριο), ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η ΚΕΔΕ.

(φωτο από την πρόσφατη συνάντηση του κ. Ντακαλέτση με το νέο υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα)

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3