Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η «ανάπλαση» των «Δώδεκα Αποστόλων»

Εικόνα του άρθρου Η «ανάπλαση» των «Δώδεκα Αποστόλων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2022, 14:34
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Οι παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης . Σε αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση και ανάπλαση του δημοτικού ακάλυπτου χώρου στον κόμβο των Δώδεκα Αποστόλων στην περιοχή των Αμπελοκήπων»: Μια ανάρτηση στο facebook του αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Αρλέτου προ δύο ημερών η οποία δεν έτυχε… και της καλύτερης ανταπόκρισης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών προχώρησε λοιπόν στη διαμόρφωση του ακάλυπτου χώρου, 300 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου, Στρ. Μακρυγιάννη και Δημ. Πατατούκα. Μόνο που η «ανάπλαση» που έγινε, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που αναμενόταν από τους κατοίκους της περιοχής.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Καλλιθέα» είχε καταθέσει στον Δήμο Ιωαννιτών μια πρόταση για την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου των «Δώδεκα Αποστόλων». Η πρόταση αυτή, με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ, είχε εγκριθεί από αρμόδια επιτροπή, στο πλαίσιο του εργαλείου του συμμετοχικού προϋπολογισμού, που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός αφορούσε μικρά έργα που πρότειναν και σχεδίαζαν οι ίδιοι οι πολίτες ή σύλλογοι.

Οι λέξεις «συμμετοχικός προϋπολογισμός» δεν ακούστηκαν ποτέ από τη νέα δημοτική αρχή. Συνέχεια της διοίκησης επί του θέματος δεν υπήρξε.



Ο κοινόχρηστος χώρος πριν τη διαμόρφωσή του

Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ αποφάσισε, ωστόσο, να προχωρήσει το εν λόγω έργο, σε μια διαφορετική αντίληψη από αυτή που περιλαμβανόταν στον συμμετοχικό προϋπολογισμό. Ένα μικρό πρότυπο πάρκο ήθελαν οι πολίτες, έναν «καθαρό και τακτοποιημένο» μικρό χώρο αποφάσισε η νυν δημοτική αρχή, υιοθετώντας κάποιες από τις βασικές εργασίες (πλακόστρωση, παγκάκια) της πρότασης των πολιτών. Γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός ήταν μικρότερος: 20.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Το κόστος δε της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία για την κατασκευή του έργου δεν ξεπέρασε τα 15.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Σημειωτέον ότι για την υλοποίηση αυτού του έργου των 15.000 ευρώ χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια.

Στις 2 Ιουνίου του 2020, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου, χωρίς να αναφερθεί στην αλλαγή του σχεδιασμού. Ο συνοπτικός διαγωνισμός έγινε τον Αύγουστο του 2020 και η σύμβαση μεταξύ του δημάρχου και της αναδόχου εταιρίας υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2021. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου ήταν έξι μήνες. Ωστόσο, οι εργασίες χρειάστηκε να διακοπούν για κάποιο διάστημα καθώς προέκυψε η ανάγκη αντικατάστασης και υπογειοποίησης του δικτύου αγωγών των φωτεινών σηματοδοτών στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3