dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «αλχημεία» του ΕΟΔΥ και η Ήπειρος

Εικόνα του άρθρου Η «αλχημεία» του ΕΟΔΥ και η Ήπειρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2022, 10:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο νέος τρόπος αποτύπωσης της εξέλιξης της πανδημίας που επέλεξε ο ΕΟΔΥ, προκάλεσε –όχι άδικα- σειρά αντιδράσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΔΥ πρωταγωνιστεί σε αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες, ενώ έχει σηκώσει με μικρή επιτυχία το βάρος της καταγραφής και ενημέρωσης, όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας. Δεν έφταιγε πάντα ο οργανισμός, αλλά συμπλέοντας με τις κυβερνητικές επιλογές, όπως η απόλυτη προτεραιότητα στον τουρισμό με κάθε κόστος και η πρακτική ελάττωση της ενημέρωσης, είναι από τις μεγαλύτερες αστοχίες του.

Έτσι, από την περασμένη Τρίτη και μετά, θα γίνονται μόνο εβδομαδιαίες ενημερώσεις. Δεν θα ήταν λαθος επιλογή αν η πανδημία ήταν σε κάμψη, όχι όμως τώρα που είναι ξανά σε έξαρση. Επιπλέον, ο τρόπος αποτύπωσης των κρουσμάτων είναι… πονηρός και δίνει την έντονη εντύπωση ότι η κυβέρνηση σπρώχνει «κάτω από το χαλί» τα κρούσματα.

Η αποτύπωση «κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους» χρειάζεται… μαθηματικές πράξεις για να αποτυπωθεί η κατάσταση όπως ανακοινωνόταν μέχρι τώρα.

Για παράδειγμα, στην Ήπειρο η κατάσταση, συγκρινόμενη με τους πραγματικούς απόλυτους αριθμούς, είναι η εξής, για την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου 2022:


ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ/100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΑΡΤΑ
652,65
434
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
1612,87
682
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
1196,54
2.076
ΠΡΕΒΕΖΑ
787,95
439


Ο υπολογισμός των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμoύ γίνεται με βάση τον μόνιμο πληθυσμό.

Φυσικά, κανείς από τους δύο υπολογισμούς δεν είναι λανθασμένος. Ωστόσο, η ανακοίνωση «την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 13.623 κρούσματα COVID-19 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού», είναι πολύ πιο… εύπεπτη από έναν πολύ υψηλότερο μέσο όρο.

Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν βοηθάνε την ενημέρωση. Ο ΕΟΔΥ ελέγχεται για πολλές τέτοιες περιπτώσεις –σε μια από αυτές δεν απάντησε ποτέ σε επίσημο αίτημα διευκρίνισης για κρούσματα στα Γιάννενα, παρότι είναι υποχρεωμένος- και στην πράξη ενισχύει τη δυσπιστία και την αίσθηση του «μαγειρέματος», ακόμα και όταν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο…

Το κακό είναι ότι η προηγούμενη εβδομάδα είναι η τελευταία με πλήρως διαθέσιμα στοιχεία. Από την ερχόμενη Τρίτη (ή όποτε βγάλει επόμενη έκθεση ο ΕΟΔΥ), θα υπάρχουν μόνο τα στοιχεία που δημοσιοποιεί. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα είναι η συγκριτική αναφορά από βδομάδα σε βδομάδα, για τη μεταβολή του αριθμού των λοιμώξεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3