ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Θεοτόκος, οι βόρειοι, το Φιλολογικό Ιωαννίνων και ένα εξώδικο

Εικόνα του άρθρου Η Θεοτόκος, οι βόρειοι, το Φιλολογικό Ιωαννίνων και ένα εξώδικο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2024, 12:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγες μέρες, ο τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επέλεξε να καλέσει μια υποψήφια ευρωβουλευτή για να συντονίσει μια συζήτηση στο επιστημονικό του συνέδριο με θέμα «Ηθικές δυστοπίες στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία».

Η Βίκυ Φλέσσα είναι φιλόλογος και παρουσιάστρια εκπομπής στην κρατική τηλεόραση, η οποία διαφημίζεται στο ertflix ως «η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση», κάτι που ισχύει. Εάν δεν τη γνωρίζετε, τότε δεν προτιμάτε την τηλεθέαση τις «μικρές» ώρες ή δεν έχετε αϋπνίες. 

Είναι επίσης υποψήφια με τη ΝΔ.

Το τρέχον «κόλπο» των υποψηφίων να κάνουν προεκλογικές ουσιαστικά εμφανίσεις ως καλεσμένοι, συντονιστές εκδηλώσεων ή παρουσιαστές βιβλίων τους, είναι αρκετά συχνό σε αυτή την προεκλογική περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στο χώρο της ΝΔ, εκτός από την κα Φλέσσα, κάτι αντίστοιχο έκανε στα Γιάννενα και ο Δημήτρης Τσιόδρας, με μια κομματική βιβλιοπαρουσίαση.

Η κα Φλέσσα εμφανίστηκε και σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού, του TV1, όπου εξέφρασε μια κάπως… φιλολογίζουσα άποψη για τις διαφορές βορείων και νοτίων κατοίκων της Ευρώπης, μια προσέγγιση που κινείται στα όρια του νεορομαντισμού.

Είπε δηλαδή μεταξύ άλλων ότι οι βόρειοι λαοί «που λέμε ότι έχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο διαβιώσεως και είναι ελαφρώς καταθλιπτικοί, έχουν όμως πολύ καλή παιδεία» και ότι πρέπει η Ευρώπη να επενδύσει στις κοινωνικές δομές.

Πρόσθεσε δε ότι «αυτό το οποίο λοιπόν πρέπει να κάνουμε είναι να γίνουμε στην πραγματικότητα η φωλιά εντός εισαγωγικών, το λέω με τρυφερότητα, των Βορείων. Η διαφορά στην ιδιοσυγκρασία μας με τους βόρειους λαούς είναι ότι αυτοί πίνουν και αυτοκτονούν, ενώ εμείς πίνουμε, τραγουδάμε, χορεύουμε και τραγουδάμε ‘Τούτη γη που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε’. Αυτός είναι ο πολιτισμός της χώρας».

Η υποψήφια της ΝΔ κατέληξε εκεί, ξεκινώντας από μια ανάλυση για το τι εξοργίζει τον κόσμο (ακρίβεια, τραγικά περιστατικά) για να καταλήξει ότι «γίνονται βήματα» και πως δεν υπάρχουν τέλειες καταστάσεις και κυβερνήσεις, καθότι «ο μόνος τέλειος άνθρωπος που έχει περπατήσει πάνω στη Γη, είναι η Θεοτόκος».

Το X/Twitter δεν χαρίστηκε στην υποψήφια της ΝΔ, προσεγγίζοντας με υφέρπουσα (ή και φανερή) ιλαρότητα την τοποθέτησή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε παραπέρα και ανάρτησε τμήμα της τοποθέτης της κας Φλέσσα, στο iSyriza (με πρόσβαση μόνο με εγγραφή στην πλατφόρμα). Η υποψήφια της ΝΔ απάντησε με εξώδικo κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε μοντάζ της συνέντευξης, καταλογίζοντας δολιότητα.

Έτσι, η κα Φλέσσα συνέχισε την «αλυσίδα» στελεχών ή υποψηφίων της ΝΔ που προβαίνουν σε ένδικα μέσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ ή μελών του.

Πίσω στα Γιάννενα, το Φιλολογικό Ιωαννίνων και ο τομέας Κλασικής Φιλολογίας χρεώθηκαν μια πολιτική αντιπαράθεση που πήρε διαστάσεις, με την εσφαλμένη απόφαση να καλέσουν μια υποψήφια κόμματος, σε ανεπίσημη προεκλογική περίοδο, σε μια επιστημονική εκδήλωση.



ΣΧΟΛΙΑ
Αλέξανδρος Αλεξάκης
Παρακαλώ να αναρτήσετε διόρθωση. Το Τμήμα Φιλοσοφίας και ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Φιλολογικού του Π.Ι. διοργάνωσαν την εκδήλωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back