ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Guardian: «Ψιθυρίζουν» την αποσυναρμολόγηση της οροφής του σταδίου

Εικόνα του άρθρου Guardian: «Ψιθυρίζουν» την αποσυναρμολόγηση της οροφής του σταδίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2023, 22:17
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πρόλογος: «Ήταν μια στέγη που συμβόλιζε την ολυμπιακή δόξα: ένας γιγάντιος θόλος από λευκό χάλυβα που έπεφτε πάνω από ένα στάδιο που θα αποτελούσε όχι μόνο το επίκεντρο των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, αλλά και το έμβλημα του θεαματικού στυλ με το οποίο θα διεξαγόταν η διοργάνωση», έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ του στη διαδικτυακή έκδοση ο Guardian.

Επίλογος: «Έχει γίνει σύμβολο της κατάρρευσης του αφηγήματος του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας», δήλωσε στον Guardian ο Γιάννης Τσίρμπας, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Περισσότερο από ποτέ γνωρίζουμε τώρα ότι ο εκσυγχρονισμός [της Ελλάδας] ήταν ακριβώς αυτό: ένα αφήγημα και όχι η πραγματικότητα».

Κυρίως θέμα: Για τους Έλληνες, σημειώνει ο Guardian, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα αναπολούσαν τους «ονειρεμένους αγώνες» με υπερηφάνεια, το αρχιτεκτονικό ορόσημο του Σαντιάγκο Καλατράβα τα έλεγε όλα. Μια κατασκευή που τόσο αψήφησε τους σκεπτικιστές που αμφισβητούσαν την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο σόου της Γης όσο και εξέφραζε μια νεογέννητη αίσθηση αυτοπεποίθησης».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αφού αναφέρεται στα γεγονότα που μεσολάβησαν με τις ανακοινώσεις για την επικινδυνότητα και τον «επ’ αόριστον» κλείσιμο των εγκαταστάσεων του σταδίου και του ποδηλατοδρομίου «οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να αποσυναρμολογηθεί η διάσημη οροφή συνολικά. Σκουριά είχε βρεθεί όχι μόνο κατά μήκος των χαλύβδινων καλωδίων και των τόξων της, αλλά ακόμη και στους κοχλίες που τη συγκρατούσαν. "Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο", δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή.’’Ίσως θα πρέπει να κατέβει’’».

«Ό,τι κι αν συμβεί, τις επόμενες ημέρες και μήνες, η περίφημη στέγη του Καλατράβα θα μείνει στη μνήμη μας όχι ως έμβλημα θριάμβου -το κατόρθωμα μιας μικρής χώρας που πήδηξε στο μέλλον διοργανώνοντας σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρούνται από τους καλύτερους που έγιναν ποτέ- αλλά για όλα όσα δεν ήταν», υπογραμμίζει ο Guardian.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back