Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το γκρέμισμα ενός παλιού ιδρύματος…

Εικόνα του άρθρου Το γκρέμισμα ενός παλιού ιδρύματος…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2022, 13:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Eπί πολλά χρόνια, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος» στην οδό Λαμπρίδη, στα Ιωάννινα, αποτέλεσαν τη «στέγη» εκατοντάδων ανθρώπων με νοητικές κι άλλες αναπηρίες. Με την ιδρυματική λογική και με τις αντιλήψεις εκείνης της εποχής να κυριαρχούν (αντιλήψεις δυστυχώς που εξακολουθούν να υπάρχουν και σε δομές κοινωνικής μέριμνας του σήμερα), ο τόπος αυτός πήρε την ονομασία «άσυλο ανιάτων».

Το 2008, οι κτιριακές αυτές εγκαταστάσεις σταμάτησαν να λειτουργούν και μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Δροσιάς-Πεντέλης. Οι παλιές υποδομές παρέμειναν εγκαταλελειμμένες και αναξιοποίητες, θυμίζοντας το ιδρυματικό παρελθόν.

Πολύ νωρίς τέθηκε από την ίδια την τοπική κοινωνία το αίτημα της αξιοποίησης των χώρων, δεδομένου και του γεγονότος ότι τα κτίρια αυτά, που ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου και στο υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

Η πρώην δημοτική αρχή Ιωαννίνων ήταν αυτή που σχεδίασε τον νέο χαρακτήρα των εγκαταστάσεων: Ένα κέντρο για το παιδί, εντάσσοντάς το στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών και καθιστώντας το επιλέξιμο για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Η νυν δημοτική αρχή υλοποιεί τον σχεδιασμό. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε ένα πεδίο προεκλογικής και μετεκλογικής διαμάχης, με τις ευθύνες για το τι ήταν έτοιμο και για το τι δεν ήταν να δηλώνουν το παρών…

Για την υλοποίηση του έργου απαιτήθηκε και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Σημασία έχει ότι το 2020 το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Μετά τη διαγωνιστική διαδικασία, στις 10 Νοεμβρίου του 2021 μπήκαν οι υπογραφές στη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της αναδόχου εταιρίας, της κοινοπραξίας «ΝΚ Μηχανική Ι.Κ.Ε.-Τεχνοδομή Α.Τ.Ε.», με το κόστος να ανέρχεται σε 1,68 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Δυόμισι μήνες μετά, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, με την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιρίων. Εξαρχής είχε αποφασιστεί η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιρίων λόγω των εκτεταμένων βλαβών.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη μελέτη, στους χώρους του πρώην ασύλου ανιάτων θα κατασκευαστεί κτίριο ΚΔΑΠ-ΜεΑ επιφάνειας 635 τ.μ., το οποίο θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, και θα περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους χώρους (αίθουσες-γραφεία) για την εύρυθμη λειτουργία του. Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφάνειας 175.30 τμ. το οποίο θα περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους.


Θα κατασκευαστεί επίσης κτίριο ΚΔΑΠ επιφάνειας 490 τ.μ. το οποίο θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους ώστε να εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης.

Ο υπαίθριος χώρος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και εξοπλισμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Στεγασμένους υπαίθριους χώρους, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, διαδρομές ποδηλάτου, χώρους πρασίνου και θέσεις στάθμευσης.

Τη λειτουργία του Κέντρου για το Παιδί, όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα αναλάβει ο ΟΚΠΑΠΑ του Δήμου Ιωαννιτών.

Το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.2023 όταν και «κλείνει» οριστικά το ΕΣΠΑ. Περιθώρια παρατάσεων δεν υπάρχουν δηλαδή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3