Ο ελληνογάλλος ηθοποιός Γιώργος Χαραφάς βρέθηκε για τρεις μέρες στα Γιάννενα και στο Ζαγόρι, και συγκεκριμένα στη Βίτσα. Με έναν διακριτικό τρόπο συμμετείχε στη διοργάνωση Zagori Fiction Days οι οποίες έγιναν από τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες Series Balkans από τη Γαλλία και «επέκεινα χώρα» από την Ελλάδα.
Ήταν ένα τριήμερο με διεθνείς συναντήσεις τηλεοπτικής μυθοπλασίας, με αντικείμενο τις διασκευές βιβλίων, θεατρικών έργων, ντοκουμέντων, ιδεών και ταινιών σε τηλεοπτικές σειρές, με διάφορους καλεσμένους. Μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Χωραφάς, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό από την ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα» (2003).
Η πρώτη του εμφάνιση, ωστόσο, στην Ελλάδα ήταν τηλεοπτική. Είκοσι χρόνια πριν την «Πολίτικη Κουζίνα». Όταν στην ΕΡΤ προβλήθηκαν το 1985 οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη.
Oι τηλεοπτικές «Ακυβέρνητες Πολιτείες» βασίστηκαν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα το οποίο αποτελεί μια τριλογία. Ο Μανθούλης δημιούργησε 14 επεισόδια βάσει του πρώτου βιβλίου «Η Λέσχη». «Η Λέσχη» διαδραματίζεται στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο 1942-44 και πραγματεύεται μπερδεμένες προσωπικές ιστορίες ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων, θρησκευμάτων, ιδιοτήτων.
Η τηλεοπτική πρεμιέρα είχε γίνει 11 Ιανουαρίου 1985, με τη μουσική να την υπογράφει ο George Moustaki. Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» κατάφεραν να σημειώσουν μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Σίγουρα μεγαλύτερη από ό,τι στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Χωραφάς «επέστρεψε» σε εκείνη την περίοδο της παραγωγής των «Ακυβέρνητων Πολιτειών» μέσα από μια συζήτηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Zagori Fiction Days Κώστα Δεληγιάννη, στα Γιάννενα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί (όχι και τόσο καλή ώρα για την προσέλκυση κοινού). Η συζήτηση, παρουσία ενός μικρού κοινού, έγινε αμέσως μετά την προβολή των πρώτων επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς.
«Ο Ροβήρος Μανθούλης ήταν ένα πολύ μοναδικό μυαλό. Είχε μια απίθανη κουλτούρα…» ανέφερε ο κ. Χωραφάς. Ο Μανθούλης πέθανε την άνοιξη του 2022. Η μεγάλη του αγάπη ήταν το ντοκιμαντέρ. Δούλεψε επί πολλά χρόνια για τη γαλλική τηλεόραση, ενώ για έναν χρόνο, μετά τη μεταπολίτευση, είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της ΕΡΤ.
Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» ήταν ένα διαφορετικό εγχείρημα. Όπως είπε ο Χωραφάς, ο οποίος ήταν και ο πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής αυτής σειράς (στον ρόλο του Μάνου Σιμωνίδη), επρόκειτο για μια δύσκολη παραγωγή που για τον Μανθούλη ιδιαίτερα ήταν «εφιάλτης».
Σύμφωνα με την περιγραφή του, την εποχή εκείνη το κάθε επεισόδιο πληρωνόταν όταν ολοκληρωνόταν. Η συγκεκριμένη σειρά όμως είχε μια ιδιαιτερότητα: Πολλές σκηνές έπρεπε να γυριστούν στα Ιεροσόλυμα. Οπότε ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί ένα επεισόδιο και να καταβληθεί το ποσό. Η τακτική αυτή της ΕΡΤ, που είχε εγκρίνει κανονικά τον προϋπολογισμό της σειράς, οδήγησε σε διακοπή των γυρισμάτων αρκετές φορές.
«Θυμάμαι ότι οι ράφτρες που έφτιαχναν τα κοστούμια, δεν τα έδιναν αν δεν πληρώνονταν. Και έρχονταν ηθοποιοί από Γερμανία και Γαλλία για γύρισμα, και τελικά έφευγαν γιατί δεν υπήρχαν τα κοστούμια» επεσήμανε. Τα γυρίσματα ήταν να διαρκέσουν τέσσερις μήνες, και τελικά χρειάστηκαν εννιά μήνες. «Για τον Ροβήρο η όλη υπόθεση ήταν εφιάλτης. Είχε τη σκηνοθεσία και παράλληλα έτρεχε σε τράπεζες, παντού, για να βρει χρήματα να συνεχιστεί η παραγωγή» είπε.
Ο Γιώργος Χωραφάς μίλησε και για την απήχηση που είχε η σειρά στο γαλλικό κοινό. Η γαλλική τηλεόραση πρόβαλε τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» 50 φορές. Η ελληνική τηλεόραση μόλις τρεις.
Με χιούμορ και με έναν γλαφυρό τρόπο, ο ηθοποιός περιέγραψε την απήχηση αυτή. «Όταν γύριζες στο σπίτι αργά το βράδυ, θα έβλεπες είτε εκπομπές για ψάρεμα και κυνήγι είτε Ακυβέρνητες Πολιτείες. Σίγουρα οι δεύτερες ήταν πιο απαιτητικές για τη φαντασία σου» είπε χαρακτηριστικά.
Τις επόμενες δύο μέρες, ο Γιώργος Χωραφάς συμμετείχε στις δράσεις του Zagori Fiction Days που μεταφέρθηκαν στη Βίτσα, στον χώρο της «επέκεινα χώρα». Εκεί μοιράστηκε τη δική του εμπειρία από τη γαλλική τηλεόραση και το γαλλικό σινεμά και είπε διάφορες ιστορίες της θεατρικής, κινηματογραφικής και τηλεοπτικής του πορείας (μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο εδώ).