ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα: Η τουριστική προβολή των 380.000 ευρώ

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η τουριστική προβολή των 380.000 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 09:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Δήμος Ιωαννιτών έχει εξασφαλίσει από τον Μάιο του 2023 το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 380.000 ευρώ (με ΦΠΑ) για την τουριστική προβολή της πόλης.

Η χρηματοδότηση αυτή προέρχεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και συγκεκριμένα από το Ταμείο Αλληλεγγύης μέσω του οποίου στηρίζονται Δήμοι της χώρας που φιλοξενούν στα διοικητικά τους όρια δομές φιλοξενίας προσφύγων. Τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις λειτουργούν δηλαδή σαν αντισταθμιστικά οφέλη για τους Δήμους αυτούς.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρώην υπουργού Νότη Μηταράκη, τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο και στο πλάνο δράσεων για την «περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης των Ιωαννίνων ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού», πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε έναν χρόνο.

Το σχέδιο και το πλάνο δράσεων που είχε καταθέσει ο Δήμος Ιωαννιτών, είναι ιδιαίτερα αναλυτικό.

Όπως καταγράφεται στη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, το σχέδιο περιλαμβάνει οκτώ υποέργα, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό το καθένα –εκπόνηση νέου στρατηγικού σχεδίου για την αειφόρα τουριστική ανάπτυξη της πόλης (30.000 ευρώ), τουριστική προβολή μέσω της διπλωματίας πόλεων (100.000 ευρώ), στοχευμένη ψηφιακή προβολή σε Γερμανία και Γαλλία (120.000 ευρώ), οργάνωση press και influencers trips (30.000 ευρώ), καμπάνια προβολής σε αναγνωρισμένα τουριστικά portal (30.000 ευρώ), παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής ταξιδιωτικού οπτικοακουστικού υλικού (40.000 ευρώ), διαχείριση των μέσων στα κοινωνικά δίκτυα και community management (20.000 ευρώ) και ανάδειξη και προβολή της τοπικής γαστρονομίας (15.000 ευρώ) – σύνολο 385.000 ευρώ…

Πριν λίγο καιρό, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου υπέγραψε απόφαση για την «παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής ταξιδιωτικού οπτικοακουστικού υλιικού», προϋπολογισμού 34.999 ευρώ, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για να… ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της νέας δημοτικής αρχής, με τον νέο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να ζητάει κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «να μην προχωρήσουν αυτοί οι διαγωνισμοί» ή «να υπήρχε τουλάχιστον μια συνεργασία μαζί μας» όπως είπε. Το σκεπτικό του αιτήματός του βασίστηκε στο ότι «δεν πρέπει να δεσμευτεί η πολιτική της επόμενης δημοτικής αρχής» πάνω στη στρατηγική της τουριστικής προβολής της πόλης, χωρίς ωστόσο να εκφραστούν κάποιοι προβληματισμοί ή ενστάσεις επί της υπάρχουσας στρατηγικής.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης υποστήριξε ότι οι δράσεις και τα έργα υλοποιούνται βάσει της έγκρισης από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Είπε δε ότι αν η νέα δημοτική αρχή επιθυμεί διαφοροποιήσεις, αυτές μπορεί να γίνουν, μέσα από συνεργασία, μόνο ως προς τον προϋπολογισμό της κάθε δράσης.

Για το θέμα έκανε παρέμβαση αμέσως μετά ο δημοτικός σύμβουλος (και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων) Μάκης Χρυσοστόμου, ο οποίος επέμεινε στο «πάγωμα» των διαγωνιστικών διαδικασιών, λέγοντας: «Τι βιασύνη είναι αυτή να ‘βγάλετε’ όλα τα έργα;».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back