Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (8-14 Μαΐου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (8-14 Μαΐου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2023, 01:21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (8 -14 Μαΐου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, έχει ως εξής:

8 Μαΐου

Σινεμά: «Συνέβη μια νύχτα»

Το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» προβάλλει την ταινία του Φρανκ Κάπρα «Συνέβη μια νύχτα» (1934) στις 8 Μαΐου, στις 21:15, στον χώρο του (στην οδό Κουντουριώτου 31, οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ).

Πρωταγωνιστούν: Κλαρκ Γκέιμπλ, Κλοντέτ Κολμπέρ, Γουόλτερ Κόνολι.

Εκδήλωση: «Ακουρμαστείτε τους Γεροδημαίους»

Τη μουσικοφιλολογική εκδήλωση, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Μαγκλάρα «Ακουρμαστείτε τους Γεροδημαίους», διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Γ. Γιαννιώτης» και ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, με την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, τη Δευτέρα 8 Μαΐου, στις 19:00, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων Ιπποκράτης Αλέξης, ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής Βλάσης Ντόκας ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Δήμας, και ο καθηγητής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Κοκκώνης.

Θα συντονίζει και θα διαβάσει κείμενα του βιβλίου η Δήμητρα Εξάρχου-Τσουμελέκα. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι τραγουδιστές Κώστας Γεροδήμος, Νάσιος Γκαρτζονίκας, Νίκος Τομαράς και Γιώργος Μαγαλιός. Στο κλαρίνο ο Βασίλης Μπακαγιάννης, ο Ηλίας Τσιχάνης, ο Γιώργος Γιαννακός, ο Βασίλης Παπαγεωργίου και ο Χρήστος Ντούλιας. Οργανοπαίχτες: Γιώργος Μπέλλος (τζαμάρα), Κώστας Κωσταγιώργος (βιολί), Σάκης Πρεμέτης (βιολί), Θάνος Ρούμπος (βιολί), Τάσος Πρεμέτης (λαούτο), Χρήστος Καλαμπούκας (λαούτο), Αντώνης Τζιάσος (ντέφι). Θα συμμετάσχουν και τα χορευτικά του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων.

9 Μαΐου

Σινεμά: «Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου»

Την ταινία του Γούντι Άλεν «Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου» (1985) προβάλλει η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Τρίτη 9 Μαΐου, στις 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με ελεύθερη είσοδο.

Πρωταγωνιστούν: Μία Φάροου, Τζεφ Ντάνιελς, Ντάνι Αιέλο.

Υπόθεση: Η Σεσίλια είναι μια σερβιτόρα που ψάχνει για μια διέξοδο από την ανιαρή ζωή της. Όταν μια μέρα πάει να δει το «Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου» παρακολουθεί με έκπληξη τον πρωταγωνιστή να κατεβαίνει από την οθόνη και την οδηγεί σε έναν κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

10 Μαΐου

Παράσταση: Duende

«Duende»: μια παραγωγή της «Θεατρικής Συμπαιγνίας» που θα ανέβει για μία και μόνο παράσταση την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις 21:15, στη «Σκηνή 125» (εντός ΚΕΠΑΒΙ).

Η παράσταση βασίζεται στον «Θρήνο για τον Ignacio Sánchez Mejías» που έγραψε ο Λόρκα για έναν φίλο του ταυρομάχο ο οποίος πληγώθηκε θανάσιμα από ταύρο. «… Το duende είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί με ευστοχία η αλήθεια της τέχνης...  ταυρομάχος, που τον έχει δαγκώσει το duende, δίνει ένα μάθημα πυθαγόρειας μουσικής, που μας κάνει να ξεχνάμε πως πετά συνεχώς την καρδιά του στα κέρατα του ταύρου»-Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Τη σκηνοθετική και δραματουργική επιμέλεια έχει κάνει η Γιολάντα Καπέρδα. Ερμηνεύουν: Βασίλης Σιάφης, Άκης Σιούτης, Έρη Γκαρτζονίκα, Μυρτώ Τασιούλα.

Τιμή εισιτηρίου: 7€. Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830 & 6983749922. Προπώληση εισιτηρίων: Καφέ-μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης & στο viva.gr.

11 Μαΐου

Συναυλία με τον «Αίολο»

Τη μουσική εκδήλωση «Με το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών ‘Αίολος’» διοργανώνει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ) την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 20:00, στην αίθουσα «Κ. Κατσάρη» του μεγάρου της.

Το κουιντέτο θα ερμηνεύσει έργα των: Nino Rota, Μηνά Αλεξιάδη, Jacques Ibert, Τάκη Καλογερόπουλου, Περικλή Κούκου και Ferenc Farkas. Θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, φλάουτο, Γιάννης Τσελίκας, όμποε, Άγγελος Πολίτης, κλαρινέτο, Σπύρος Κάκος, κόρνο, και Γιώργος Φαρούγγιας, φαγκότο.

12-13 Μαΐου

Μίνι φεστιβάλ στο Studio 203

Η Bullet Productions οργανώνει ένα διήμερο μίνι φεστιβάλ με νέες heavy μπάντες των Ιωαννίνων, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, στις 12 και 13 Μαΐου, στο Studio 203, στο ΚΕΠΑΒΙ.Στις 12 Μαΐου παίζουν οι Spellbound και οι Coins and Baloons. Την επόμενη μέρα οι Skyrail, Into the Arena και Everlasting.

To εισιτήριο για τις 2 μέρες κοστίζει 10 ευρώ. Για τις 12 Μαΐου, προπώληση 5 και ταμείο 7 ευρώ. Για το Σάββατο 13 Μαΐου, προπώληση 6 και ταμείο 8 ευρώ. Εισιτήρια στο viva.gr

13-14 Μαΐου

Θέατρο: «Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια»

Η παράσταση «Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια» του Σαμ Στάινερ έρχεται στη «Σκηνή 125» (εντός ΚΕΠΑΒΙ) της Θεατρικής Συμπαιγνίας στις 13 και 14 Μαΐου, στις 21:15.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Βαρβάρα Νταλιάνη. Ερμηνεύουν: Λίνα Πάτσιου, Νίκος Κούκας.

Η υπόθεση: Τι συμβαίνει όταν δεν μπορείς να πεις παραπάνω από 140 λέξεις ημερησίως; Πώς συνδυάζονται η επανάσταση και η λογική; Ποιος είναι ο καλύτερος επικήδειος για μία γάτα που την έλεγαν Ντένις; Ο Όλιβερ και η Μπερναντέτ συναντιούνται στην κηδεία μίας γάτας, καθώς η κυβέρνηση επιβάλλει ημερήσιο όριο λέξεων. Θα καταφέρουν οι δυο τους να γνωριστούν, να επικοινωνήσουν και να αγαπηθούν ή θα χαθούν στη σιωπή; Επίκαιρο όσο ποτέ, το έργο διαπραγματεύεται μια μετ’ εμποδίων επικοινωνία σ’ έναν κόσμο που απομονώνει.

Εισιτήριο: 12€, 10€ το μειωμένο. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830 & 6983749922. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back