ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (16-23 Οκτωβρίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (16-23 Οκτωβρίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2023, 00:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (16-23 Οκτωβρίου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, έχει ως εξής:

18 Oκτωβρίου

Παράσταση: «Φωνές Ηπειρωτών»

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών διοργανώνει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 20:00, στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του μεγάρου της, την εκδήλωση με τίτλο «Φωνές Ηπειρωτών...» με ελεύθερη είσοδο.

Η Αγγελική Παπάζογλου, ο Γεώργιος Χατζής Πελλερέν, η Ελισάβετ Καστρισόγια, ο Νικόλαος Ζωσιμάς και ο Νισήμ Λεβή επιστρέφουν για λίγο στην πόλη που αγάπησαν για να μας αφηγηθούν τη ζωή τους και να θυμίσουν τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι τους και απέναντι στη πόλη...

Συντελεστές: Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Γεωργούλας. Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Βίβιαν Βλάχου: Ελισάβετ Καστρισόγια, Παναγιώτης Γεωργούλας: Νικόλαος Ζωσιμάς, Μάριαμ Γκαρανάτση: Γέωργιος Χατζής Πελλερέν, Απόστολος Τζίμας: Νισήμ Λεβή,  Κατερίνα Στεφάνου: Αγγελική Παπάζογλου. Ακορντεόν: Μαρίνα Παπαγεωργίου.

19 Οκτωβρίου

Συναυλία: Ala Rum

To γιαννιώτικο μουσικό συγκρότημα Ala Rum θα παρουσιάσει τη μουσική του Kemangeh Roumy την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το πολύχορδο όργανο τύπου βιόλας ντ’ αμόρε –Kemangeh Roumy, η χρήση του οποίου, στην Ήπειρο, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον εθνομουσικολόγο Σωτήριο Κατσούρα.

Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα Ala Rum αναδημιουργώντας τον ήχο και το ύφος της μουσικής της Ηπείρου με τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν πριν τον 20ο αι. (Κεμαντζέ Ρουμί, ταμπουρά, τζαμάρα, λαούτο και ντέφι.) Τα τραγούδια που θα ακουστούν, θα ερμηνεύσει ο Γιάννης Παπακώστας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

20 Οκτωβρίου

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης

Μια έκθεση με τη συμμετοχή 42 εικαστικών διοργανώνει το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών Ηπείρου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τη λειτουργία του σωματείου. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στις 19:00, την αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 12.00 έως τις 18.00. Είσοδος ελεύθερη.

21-22 Οκτωβρίου

Θέατρο: «Μνήμες γυναικών»

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο, 21 και 22 Οκτωβρίου, έρχεται στα Γιάννενα η παράσταση «Μνήμες Γυναικών».

Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Actina (Άννης Κομνηνής 8» το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 21:00, και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 19:00 και στις 21:00.

Σχεδιασμός και ερμηνεία: Χριστίνα Τασκασαπίδου, καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπλάθρας, μουσική: Arvo Part, φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος, φωτογραφίες: Αλέξανδρος Χριστοδούλου.

Στη δραματουργία χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα έργα του Γιάννη Ρίτσου «Τέταρτη Διάσταση -Επιστροφή τής Ιφιγένειας» και της Lydie Dattas «Βίωμα Καλοσύνη».

Επίσης θα προβληθεί η ταινία «Βίωμα Καλοσύνης/Experience of Goodness»της Ελένης Αλεξανδράκη. Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία, η οποία βασίζεται σε αποσπάσματα του βιβλίου της Lydie Dattas.

Εισιτήριο: 10 ευρώ και 8 ευρώ φοιτητικό, ΑμεΑ. Κρατήσεις/πληροφορίες: 6974865401 & more.com. Διάρκεια παράστασης: 50’

22 Οκτωβρίου

Σινεμά: «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη»

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ξεκινούν οι ομιλίες και οι προβολές των ταινιών στο πλαίσιο του 3ου κύκλου του Εργαστηρίου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος» από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με επιστημονική υπεύθυνη τη Λία Μελά.

Στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», αυτή την Κυριακή, στις 19:00, θα γίνουν ομιλίες από τον Χρήστο Μεράντζα (Πανεπιστήμιο Πατρών) και τη Χρυσούλα Μητσοπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Αμέσως μετά θα υπάρξει μουσική παρέμβαση από τη Μαρίνα Φρασέρι στο πιάνο.

Στις 20:30, θα προβληθεί η ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι «Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη» (1945) με την Άννα Μανιάνι, τον Άλντο Φαμπρίτσι και τον Μαρτσέλο Παλιέρο.

23 Οκτωβρίου

Θέατρο: «Black Birthday»

Η Καλλιτεχνική Σκηνή Ηπείρου «Σύνθεση» ανεβάζει για δύο μόνο παραστάσεις την περσινή παραγωγή «Black Birthday» του Κώστα Σταύρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κατσάνου. Και οι δύο παραστάσεις θα γίνουν στο Καμπέρειο Θέατρο.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 23 Οκτωβρίου, στις 21:15 (η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου).

Πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Χουλιάρας και ο Δημήτρης Κατσάνος.

Εισιτήριο: 9 ευρώ και το μειωμένο 7 ευρώ.

Κρατήσεις θέσεων: 6947691698

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ιωάννινα. Πορεία στον τόπο και στον χρόνο»

To βιβλίο «Ιωάννινα. Πορεία στον τόπο και στον χρόνο» παρουσιάζουν ο Δήμος Ιωαννιτών και οι εκδόσεις Καπόν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο ξενοδοχείο Grand Serai. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο απερχόμενος δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου. Συντονιστής και ομιλητής θα είναι ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, εκδότρια, ο Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, δημοσιογράφος και γενικός γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, ο Ηλίας Κολοβός, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, και η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και αναπληρώτρια διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.


Εκθέσεις της Photometria
To Photometria  International Photography Festival απλώνεται σε διάφορα εκθεσιακά σημεία  των Ιωαννίνων. Για περισσότερες πληροφορίες: www.photometria.gr.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back