Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (10-16 Οκτωβρίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (10-16 Οκτωβρίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2022, 21:12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (10-16 Οκτωβρίου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

10 Οκτωβρίου

Θέατρο: «Ρόουζ»

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επιστρέφει.

Το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων θα ανεβάσει την παράσταση «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Καμπέρειο Θέατρο, με ελεύθερη είσοδο.

Σκηνοθεσία/εισηγήτρια τμήματος: Άννα- Μαρία Μπούτνιοκ.

Παίζουν: Εύα Ταχματζίδου, Ευγενία Γεωργαλή, Εύη Ζητούνη, Ολυμπία Τσαπάρη, Μάγδα Ντίνου, Ρέα Μπούνα, Σταυρούλα Τασιούλα, Χριστίνα Τασιούλα, Ματούλα Καλλή.

14 Oκτωβρίου

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η Συναγωγή»

To βιβλίο του Ηλία Μεσσίνα «Η Συναγωγή» παρουσιάζουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Ο συγγραφέας και αρχιτέκτονας Ηλίας Μεσσίνας θα παρουσιάσει το βιβλίο του κάνοντας και αναφορά στην Παλαιά Συναγωγή των Ιωαννίνων Kahal Kadosh Yashan και τις συναγωγές της Ελλάδας. Θα ακολουθήσει ανάγνωση αποσπασμάτων από τη Φωτεινή Κοτσιάφτη.

14-16 Οκτωβρίου

«… και Ιουλιέτα» στο Θέατρο Αctina

Το θέατρο Actina ξεκινάει τη σεζόν φέτος με το μονόλογο του Άκη Δήμου «...και Ιουλιέτα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και σκηνικό–κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη. Ερμηνεύει η Σοφία Δερμιτζάκη.

Οι παραστάσεις θα γίνουν στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου στις 21:15-μια επιπλέον απογευματινή παράσταση στις 16 Οκτωβρίου στις 19:00.

«Η Ιουλιέτα δεν πέθανε στην αγκαλιά του Ρωμαίου. Δεν τόλμησε να τον ακολουθήσει. Και τώρα ζει εξόριστη στην Ελλάδα, μόνη, 427 χρόνια μετά. Δεν είναι πια 14 ετών, αλλά γερνάει πολύ αργά, ζώντας ‘το εξαίσιο χάος’ που αξιώθηκε, παρακαλώντας μάταια τον Χρόνο να τη συνθλίψει» αναφέρει το συνοδευτικό σημείωμα.

Τιμή εισιτηρίου: 12€ ταμείο, 10€ προπώληση, 8€ μειωμένο (ανέργων-εφήβων-παιδιών-65+). Προπώληση εισιτηρίων στο βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης».

Zagori Fiction Days

Από 14 έως 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το Zagori Fiction Days 3 στη Βίτσα Ζαγορίου και στα Ιωάννινα, με τη σύμπραξη δύο ευρωπαϊκών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, της γαλλικής Series Balkans και της ελληνικής «επέκεινα χώρα».

Την πρώτη μέρα του Zagori Fiction Days 3, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου,  σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωανννιτών, θα προβληθούν στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», τα πρώτα επεισόδια των τηλεσειρών «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και θα γίνει συζήτηση με τον πρωταγωνιστή Γιώργο Χωραφά. Θα ακολουθήσει η προβολή του πρώτου επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (συζήτηση με τον διδάκτορα ερευνητή φιλολογίας Κώστα Καραβίδα) καθώς και της ταινίας «18» του Βασίλη Δούβλη.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της συνάντησης με τον σκηνοθέτη της ταινίας «18» Βασίλη Δούβλη, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού συγγραφής σύνοψης σεναρίου της ταινίας του σε μίνι σειρά που δέχτηκαν να διασκευάσουν Έλληνες σεναριογράφοι.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί, στη Βίτσα, θα γίνει μια στρογγυλή τράπεζα με το θέμα  «Η Οπτικοακουστική Βιομηχανία Μοχλός Ανάπτυξης για τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες;».

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.zagorifictiondays.com και https://www.facebook.com/zagorifictiondays.

15-16 Οκτωβρίου

«Μια περιήγηση: Διαδρομή Ι»

Tελευταίες μέρες, στις 15 και 16 Οκτωβρίου, για την ιδιοτοπική παράσταση-ξενάγηση με τίτλο «Μια περιήγηση: Διαδρομή Ι» στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Ένα ραντεβού με δύο ηθοποιούς σε επιλεγμένα σημεία της πόλης γεμάτο εικόνες, αφηγήσεις, ποίηση, σιωπές, ιστορία, νοσταλγία... «Ένας περίπατος στην πόλη με αφορμή τη λογοτεχνία ή ένας περίπατος στη λογοτεχνία με αφορμή την πόλη». Την ιδέα, τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία της παράστασης έχουν οι ηθοποιοί Κίκα Ζαχαριάδου και Γιάννης Κοντός.

Σημείο συνάντησης (αφετηρία) της περιήγησης το Ιτς Καλέ. Διάρκεια διαδρομής 60’. Μέγιστος αριθμός θεατών σε κάθε περιήγηση 15 άτομα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οι τελευταίες παραστάσεις θα δοθούν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11:30 και στις 13:00, και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 11:30 και στις 13:00. Λόγω περιορισμένου αριθμού θεατών ανά παράσταση/ξενάγηση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail: dipethediadromi@gmail.com.

16 Οκτωβρίου

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην τεχνητή νοημοσύνη

Oι «Κυριακές στο πανί» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών ξεκινούν με ένα αφιέρωμα στην τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος», σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 19:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες, μουσική και προβολή ταινίας.

Ομιλητές θα είναι η Γκόλφω Μαγγίνη, καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Θανάσης Βασιλείου, συγγραφέας. Μουσική από τον κινηματογράφο θα ερμηνεύσουν: Γεράσιμος Λώλης, βιολί, Αλέξανδρος Λώλης, βιολί, Γιώργος Χλίτσιος, βιόλα, και Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, βιολοντσέλο. Στις 20:30 θα προβληθεί η ταινία «Μετρόπολις» (1927) σε σκηνοθεσία του Φριτζ Λανγκ.

«Λυκουργό-μπερδέματα» από την ομάδα «Αντράλα

Την παράσταση «Λυκουργό-μπερδέματα» παρουσιάζει η ομάδα κουκλοθεάτρου «Αντράλα» στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14) κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Βασιλείου και σε πρωτότυπη μουσική της Ματούλας Ζαμάνη.

Παίζουν: Σωκράτης Παππάς, Γιάννης Παπαγεωργίου.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα. Απευθύνεται σε ηλικίες από 3 ετών και άνω.

Τιμή εισιτηρίου 7 ευρώ. Στα 3 εισιτήρια προνομιακή τιμή 18 ευρώ. Στα 4 εισιτήρια προνομιακή τιμή 25 ευρώ. Τηλ. κρατήσεων 6974291513

Petros Fuzzhead στα παλιά σφαγεία

Tην Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, στις 21:00, στην αίθουσα «Δημ. Χατζής» στα παλιά σφαγεία, ο Petros Fuzzhead Βυζούκης, θα παρουσιάσει μια οπτικοακουστική παράσταση με τη μπάντα του, για το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο «The War Is Near». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παίζουν οι Πέτρος Fuzzhead Βυζούκης – Φωνητικά/Κιθάρες/Μελλόντικα/Noise/Looping, Μαρία Χολέβα – Bass Guitar, Δημήτρης Βάσσος – Μπάσο, Νικόδημος Παπουτσής – Τύμπανα/Δεύτερα Φωνητικά/Κρουστά.

Guests είναι οι Νίκος Κυπριώτης – Τρομπέτα/Φλικόρνο, Στέφανος Χρηστίδης – Κιθάρα, Ανδρέας Βυζούκης – Ακ. Κιθάρα, Τίτη Βυζούκη – Αφήγηση. Σκηνοθετική επιμέλεια/Video projection – Κωστής Εμμανουηλίδης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back