Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (17-22 Μαΐου

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (17-22 Μαΐου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2022, 00:35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας στα Γιάννενα έχει ως εξής:

Aπό τις 18 Μαΐου

Ένας θεατρικός περίπατος στην πόλη

Από τις 18 Μαΐου και έως τις 5 Ιουνίου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα παρουσιάσει μία ιδιοτοπική παράσταση-ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένα ραντεβού με δύο ηθοποιούς σε επιλεγμένα σημεία της πόλης γεμάτο εικόνες, αφηγήσεις, ποίηση, σιωπές, ιστορία, νοσταλγία... Την ιδέα, τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία και την ερμηνεία της παράστασης με τίτλο «Μια περιήγηση: Διαδρομή Ι» έχουν οι ηθοποιοί Κίκα Ζαχαριάδου και Γιάννης Κοντός.

Τα λογοτεχνικά κείμενα της παράστασης είναι: «Μέρος του εαυτού μου βρίσκεται αλλού»- Άννα Δερέκα (ποίημα), «Μια ιστορία του μακρύ χειμώνα»-Νίκος Χουλιαράς (απόσπασμα μυθιστορήματος), «Κάποιο βράδυ του Νοέμβρη»-Δημήτρης Στ. Σαλαμάγκας (απόσπασμα διηγήματος), «Το πλατύ ποτάμι»-Γιάννης Μπεράτης (απόσπασμα μυθιστορήματος), «Η μητρική γλώσσα»-Βασίλης Αλεξάκης (απόσπασμα μυθιστορήματος) και «Ιωάννινα»- Άννα Δερέκα (απόσπασμα ποιήματος).

Οι περιηγήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή, με σημείο συνάντησης (αφετηρία) το Ιτς Καλέ. Ώρα συνάντησης στις 19:00 και διάρκεια διαδρομής 60’. Μέγιστος αριθμός θεατών σε κάθε περιήγηση 15 άτομα. Δηλώσεις συμμετοχής στο ergastiriadipethei@gmail.com.

19-21 Μαΐου

Θέατρο: «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη»

Το «Πατατάκι μέσα στη ζάχαρη» είναι ένας από τους τέσσερις μονολόγους που περιλαμβάνονται στο βιβλίο Talking heads του Άλαν Μπένετ.

Τη θεατρική του εκδοχή σκηνοθετεί ο Βασίλης Νανάκης. Η παράσταση έρχεται στα Γιάννενα, στη «Σκηνή 125» της Θεατρικής Συμπαιγνίας από 19 έως 21 Μαΐου, στις 21:15. Ερμηνεύει ο Βασίλης Νανάκης. Τη μουσική έχει γράψει και παίζει επί σκηνής ο Μικές Σακελλίου.

Η υπόθεση: Ο Γκράχαμ ζει με τη μητέρα του, αλλά τα πράγματα παίρνουν παράξενη τροπή σε αυτό το κωμικό θρίλερ, με ιδιόμορφο χιούμορ και στοιχεία νουάρ.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος/8€ μειωμένο. Τηλέφωνα κρατήσεων: 26513 12830, 26510 37676 & 6944503266. Προπώληση εισιτηρίων: καφέ-μπαρ «Σκάλα», «Θεατρική Συμπαιγνία» & «Σκηνή 125» και ηλεκτρονικά στο viva.gr.

19-23 Μαΐου

Θέατρο: «Η παγίδα»

Η ομάδα «Σφάλμα Χ Γκοντώ» ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Η παγίδα» του Robert Thomas από 19 έως 23 Μαΐου στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14).

Τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Κατερίνα Τσολίγκα. Παίζουν: Γιώργος Αγγέλης, Ευάγγελος Θεοδωρής, Όλια Λέγγα, Αλέξανδρος Ντάκης, Αναστασία Σκουλάδα, Μυρτώ Τόλη. Η σκηνογραφία είναι του Χρήστου Κόλλια και η πρωτότυπη μουσική της Έφης Ζαβογιάννη, του Κωνσταντίνου Κουτσουγιάννη και του Γιώργου Λεονταρίτη.

Η παράσταση θα ανεβαίνει στις 21:15. Το Σάββατο 21 Μαΐου, θα υπάρξει και δεύτερη παράσταση, μεταμεσονύκτια (στις 24:00). Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6983300004.

20 Μαΐου

Ένα αφιέρωμα στη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα

Eκδήλωση-αφιέρωμα στη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα, όπως προκύπτει από το λογοτεχνικό βιβλίο του συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα «Ακάκιε», διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο «Μωβ Κουκουβάγια» και οι εκδόσεις «Διόπτρα» την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20:00, στην αίθουσα «Βασ. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Στέφανος Φούσας, καθηγητής Καρδιολογίας και τέως πρόεδρος  της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, και ο Γιώργος Καψάλης, καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την εκδήλωση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού.

Στο τέλος του αφιερώματος θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον συγγραφέα κ. Κρομμύδα και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Δούρειος Ίππος» που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Διόπτρα.

21-23 Μαΐου

Ντοκιμαντέρ: «Τελευταίο ταξίδι» του Άρη Χατζηστεφάνου

Τo νέο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου «Τελευταίο ταξίδι» θα προβάλλει το Θέατρο Actina (Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα) στις 21, 22 και 23 Μαΐου, στο Θέατρο Actina.

Tην πρώτη μέρα, 21 Μαΐου, θα μιλήσει για την ταινία διαδικτυακά ο κ. Χατζηστεφάνου.

Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου στο νέο ντοκιμαντέρ που κυκλοφορεί από τις 24 Μαρτίου στις αίθουσες. Μαζί ακολουθούν τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια, τα οποία πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και που καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του.

Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 58 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ. Προπώληση: viva.gr, Θέατρο Actina. Τηλ. επικοινωνίας: 6974865401.

22 Μαΐου

Σινεμά: «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν»

Την ταινία «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» προβάλλουν οι «Κυριακές στο πανί’ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών την Κυριακή 22 Μαΐου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, με ελεύθερη είσοδο.

Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Νέο Κύμα του τσέχικου κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60 σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο της Αθήνας. 

22-23 Μαΐου

Σινεμά: «Σφαγείο νούμερο 5»

Το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» συνεχίζει το αφιέρωμά του στον αντιπολεμικό κινηματογράφο.

Στις 22 και 23 Μαΐου, θα προβάλλει την ταινία του Τζορτζ Ρόι Χιλ «Σφαγείο νούμερο 5» (1972). Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Kurt Vonnegut. Οι προβολές γίνονται στον χώρο της «Εξαύδα», στην οδό Κουντουριώτη 31 (με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ).


* Φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back