ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γερμανία: 62 χρόνια από την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: 62 χρόνια από την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2023, 23:36
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γερμανοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο τίμησαν την Κυριακή την 62η επέτειο από την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου, που ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 13 Αυγούστου 1961.

Η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), ύψωσε το φράγμα μήκους 155 χιλιομέτρων προκειμένου να εμποδίσει τους πολίτες της να διαφύγουν στο Δυτικό Βερολίνο. Η συνοριοφυλακή της ΛΔΓ παρακολουθούσε το τείχος και πυροβολούσε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν. 

«Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες ότι η δημοκρατία και η ελευθερία δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες», ανέφερε η γερουσιαστής της πόλης για την οικονομία, την ενέργεια και τις επιχειρήσεις, Φραντίσκα Γκίφφαη στο X (πρώην Twitter). Σημείωσε ότι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιδιώκοντας την ελευθερία για μια επανενωμένη Γερμανία και ένα ελεύθερο Βερολίνο. 

Το Ίδρυμα για το Τείχος του Βερολίνου εκτιμά ότι τουλάχιστον 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο.  

Ένα από αυτά τα θύματα που μνημονεύονται την Κυριακή είναι ο Πίτερ Φέχτερ. Ηταν ένας Γερμανός κτίστης που έγινε το εικοστό έβδομο γνωστό άτομο που πέθανε στο Τείχος του Βερολίνου. Ο Φέχτερ ήταν 18 ετών όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από συνοριοφύλακες της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ προσπαθούσε να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο.

Η δυτικογερμανική αστυνομία είδε τον Φέχτερ, αλλά δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει επειδή φοβήθηκε ότι θα έθετε τους εαυτούς της σε κίνδυνο. Ο Φέχτερ σταμάτησε να ουρλιάζει 50 λεπτά αργότερα αφού πυροβολήθηκε, με τα ανατολικογερμανικά μέσα ενημέρωσης να ανακοινώνουν αργότερα τον θάνατό του.  

Εκτός από τους θανάτους που προκάλεσε, το Τείχος του Βερολίνου χώρισε γερμανικές οικογένειες και φίλους.

«Το τείχος διέλυσε οικογένειες και φιλίες, ξερίζωσε τους ανθρώπους και οδήγησε σε απίστευτα πολλά δεινά», δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο. Το κρατίδιο της Θουριγγίας αποτελούσε παλαιότερα τμήμα της ΛΔΓ. 

Ο Ράμελο δήλωσε ότι είχε κατά νου εκείνους «των οποίων η προσπάθεια για ελευθερία οδήγησε στην κατασκοπεία, τη δίωξη και τον αποκλεισμό ή τη φυλάκιση». 

Στις 9 Νοεμβρίου 1989, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου οδήγησε τελικά στην επανένωση της Γερμανίας, με το γεγονός να συμβολίζει επίσης το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πηγή: DW. Φωτογραφία: Ανατολικογερμανός συνοριοφύλακας στο τείχος του Βερολίνου, Ιούλιος 1988/wikipedia

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back