ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γεμίσαμε αντιδημάρχους

Εικόνα του άρθρου Γεμίσαμε αντιδημάρχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2017, 02:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα θέμα όπως ο ορισμός των αντιδημάρχων, κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς ως ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Δεν είναι όμως έτσι. Οι αντιδήμαρχοι καθορίζουν κι αυτοί, πέραν του δημάρχου, τον τρόπο διοίκησης μιας πόλης. Η προσωπικότητά τους, οι ικανότητές τους, η αντίληψή τους, η αποτελεσματικότητά τους έχουν σημασία.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το νέο σχήμα αντιδημάρχων. Όλους όσους γνωρίζετε ως αντιδημάρχους (αν τους γνωρίζετε όλους), παραμένουν στη θέση τους: Θανάσης Μανταλόβας, Θωμάς Γιωτίτσας, Νίκος Γκόλας, Γιάννης Λιόντος, Δημήτρης Κατηρτσίδης, Παντελής Κολόκας και Γιώργος Βίνης. Η αλλαγή που επιφύλαξε ο δήμαρχος, αφορά την πρόσθεση άλλων δύο αντιδημάρχων. Τα δύο νέα πρόσωπα είναι γυναίκες: η Βάσω Μέγα και η Ελένη Βασιλείου. Ο δήμος Ιωαννιτών θα αποκτήσει δηλαδή το μεγαλύτερο σχήμα αντιδημάρχων τα τελευταία χρόνια, εξαντλώντας τα περιθώρια που του αφήνει ο «Καλλικράτης». Εννιά πρόσωπα θα ασκούν καθήκοντα αντιδημάρχου.

Αν και ο δήμαρχος κ. Μπέγκας έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι ορισμένοι αντιδήμαρχοι ασκούν διοίκηση με παλιά πολιτικά χαρακτηριστικά, δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στα πρόσωπα. Ίσως λόγω περιορισμένων επιλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι πρόεδροι και αντιπρόεδροι σε διάφορες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως και ότι κάποιοι άλλοι μπορεί να μην επιθυμούν μια θέση ευθύνης. Ίσως πάλι, η διεύρυνση του σχήματος των αντιδημάρχων δείχνει τη διάθεση του δημάρχου να αποφύγει τις γκρίνιες και να κρατήσει τις εσωτερικές ισορροπίες και βέβαια να δοκιμάσει κι άλλους δημοτικούς συμβούλους στη θέση του αντιδημάρχου.

Περισσότεροι αντιδήμαρχοι, σημαίνει όμως και διάσπαση των αρμοδιοτήτων. Η Ελένη Βασιλείου θα αναλάβει την αρμοδιότητα του πρασίνου, παίρνοντάς την από τον Δημήτρη Κατηρτσίδη, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με κρίσιμες ευθύνες, όπως είναι η καθαριότητα και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η Βάσω Μέγα θα αναλάβει τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης - ένας τομέας όπου το τοπίο είναι ολίγον τι θολό. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέγα μέχρι πέρσι τον Μάρτιο ήταν αντιπρόεδρος στο Πνευματικό Κέντρο, από όπου παραιτήθηκε επικαλούμενη τη διαφωνία της με τον τρόπο διοίκησης του προέδρου Κώστα Γκόγκου. Το «χαρτοφυλάκιο» της αγροτικής ανάπτυξης το είχε ο Γιώργος Βίνης που επί της ουσίας μένει μόνο με την ευθύνη της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, η οποία και τον εξέλεξε.

Ο «Καλλικράτης», όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, δεν είναι και τόσο γενναιόδωρος. Διαθέτει κονδύλια μόνο για έξι από τους εννιά αντιδημάρχους. Οι τρεις αντιδήμαρχοι που θα δουλεύουν αμισθί, φαίνεται ότι θα είναι ο Θανάσης Μανταλόβας, ο Παντελής Κολόκας και η Ελένη Βασιλείου. Και οι τρεις (δημόσιοι υπάλληλοι στο επάγγελμα) θα παίρνουν τον μισθό τους από το Δημόσιο.

Όπως και να ‘χει, η πρώτη πρόκληση την οποία θα έχει να αντιμετωπίσει το νέο σχήμα, θα είναι η συνεργασία. Εννιά αντιδήμαρχοι (συν ένας «άτυπος», ο Δημήτρης Νάστος που έχει σήμερα την ευθύνη της πολιτικής προστασίας και της συντήρησης έργων) δεν είναι και λίγοι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back