Από την Κυριακή οι επιχειρήσεις στη Γαλλία που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους θα πρέπει να τους εγγυηθούν το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» από την τεχνολογία και ειδικότερα από το να λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομεία από την εργοδοσία.
Το μέτρο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το λεγόμενο «always-on», μια κουλτούρα στην εργασία που έχει οδηγήσει σε αύξηση των -συνήθως- απλήρωτων υπερωριών και αναγκάσει τους εργαζόμενους να εργάζονται και τις ώρες εκτός γραφείου.
Με τον νόμο λοιπόν οι Γάλλοι κατακτούν το δικαίωμα να μπορούν να αγνοούν τα emails του εργοδότη τους μετά το πέρας της εργασίας τους και το Σαββατοκύριακο.
Η υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών για λόγους που σχετίζονται με την εργασία έχει από καιρό κατηγορηθεί ότι καταστρέφει τις υγιείς συνήθειες ύπνου και προκαλεί άλλες διαπροσωπικές επιπλοκές και Γάλλοι ψυχολόγοι επανειλημμένα έχουν προειδοποιήσει για τις πιθανές βλαβερές συνέπειες της συνεχιζόμενης εργασιών μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Οι εργαζόμενοι αφήνουν φυσικά το γραφείο, αλλά δεν αφήνουν την εργασία τους. Παραμένουν συνδεδεμένοι με ένα είδος ηλεκτρονικού λουριού σαν αυτά που φορούν τα σκυλιά», λέει χαρακτηριστικά ο Benoit Hamon, μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην υπουργός Παιδείας.
Το γαλλικό ινστιτούτο Eleas σε έρευνά του τον περασμένο Οκτώβριο τόνισε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των συσκευών επικοινωνίας χρησιμοποιούνται από Γάλλους εργαζόμενους για να εκτελούν καθήκοντα εργασίας μετά το πέρας της εργασίας τους.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι περίπου το 60% των εργαζομένων τάχθηκαν υπέρ της νομοθεσίας για τη ρύθμιση τέτοιων περιστατικών.
Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που εισάγει την εν λόγω νομοθεσία στο εργατικό δίκαιο. Είχε προηγηθεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, η οποία συμφώνησε να απενεργοποιούν οι εργαζόμενοι τους τα κινητά τους τηλέφωνα τους μετά το πέρας της εργασίας τους για να αποτρέψουν την επικοινωνία με την εργοδοσία μέσω email. Το ίδιο και οι εταιρείες Daimler, Areva και Axa έχουν πάρει ήδη μέτρα περιορισμού αποστολής μηνυμάτων εκτός ωραρίου εργασίας με στόχο τη μείωση της εξουθένωσης των εργαζομένων.