ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

To Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μηνύει το «Χ» του Έλον Μασκ

Εικόνα του άρθρου To Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μηνύει το «Χ» του Έλον Μασκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2023, 15:21
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) δήλωσε την Τετάρτη ότι κατέθεσε αγωγή στο Παρίσι κατά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ, πρώην Twitter, κατηγορώντας την ότι δεν συζήτησε την πιθανή πληρωμή για τη διανομή του περιεχομένου του πρακτορείου ειδήσεων.



Η Γαλλία θέσπισε το 2019 έναν κανόνα για τα πνευματικά δικαιώματα που ονομάστηκε «συγγενικά δικαιώματα» και υποχρεώνει τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να ανοίξουν συζητήσεις με τους εκδότες που ζητούν αμοιβή για τις ειδήσεις.

«Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασε την ανησυχία του για την ξεκάθαρη άρνηση του Twitter (που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «X») να ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή των πνευματικών δικαιωμάτων για τον Τύπο», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων σε ανακοίνωσή του.


Ο Μασκ επέκρινε την κίνηση του AFP σε μια ανάρτηση του Χ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτό είναι παράξενο. Θέλουν να πληρώνουμε *αυτούς* για την επισκεψιμότητα στον ιστότοπό τους όπου αυτοί βγάζουν διαφημιστικά έσοδα και εμείς όχι!;», ανέφερε.

Το 2021, η αντιμονοπωλιακή αρχή της Γαλλίας επέβαλε πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Alphabet Google επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών με τους εκδότες ειδήσεων της χώρας.

Έκτοτε, η Google δεσμεύτηκε να επιλύσει τη διαφορά και ανακοίνωσε συμφωνίες με το AFP και αρκετούς άλλους κορυφαίους γαλλικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Το Facebook της Meta Platforms έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με ορισμένους Γάλλους εκδότες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back