ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συνταγματικό δικαίωμα η άμβλωση

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Συνταγματικό δικαίωμα η άμβλωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 20:56
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία κατοχύρωσε στο σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση, μια παγκόσμια πρωτοτυπία που χαιρετίστηκε ως ιστορική από τις ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και επικρίθηκε έντονα από τις ομάδες κατά των αμβλώσεων.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την κίνηση αυτή, με 780 ψήφους έναντι 72, σε μια ειδική κοινή ψηφοφορία των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Τα δικαιώματα στην άμβλωση είναι ευρύτερα αποδεκτά στη Γαλλία με δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περίπου το 80% των Γάλλων υποστηρίζει το γεγονός ότι η άμβλωση είναι νόμιμη.

Οι γυναίκες έχουν νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση στη Γαλλία με νόμο από το 1974, τον οποίο πολλοί επέκριναν σκληρά τότε.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού ζητωκραύγαζαν και χειροκροτούσαν καθώς ο Πύργος του Άιφελ έλαμπε στο βάθος και εμφάνιζε το μήνυμα «MyBodyMyChoice» καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε σε γιγαντοοθόνη.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι ο Μακρόν το χρησιμοποιεί για να κερδίσει πολιτικούς πόντους, λόγω της μεγάλης υποστήριξης του δικαιώματος στην άμβλωση στη χώρα.

«Θα ψηφίσουμε για να το συμπεριλάβουμε στο Σύνταγμα, διότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό", δήλωσε η Λεπέν στους δημοσιογράφους πριν από την ψηφοφορία στις Βερσαλλίες, ενώ πρόσθεσε ότι ήταν υπερβολή να το αποκαλέσουμε ιστορικό βήμα, διότι, όπως είπε, «κανείς δεν θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην άμβλωση στη Γαλλία».

Η Pascale Moriniere, πρόεδρος της Ένωσης Καθολικών Οικογενειών, χαρακτήρισε την κίνηση ήττα για τους αγωνιστές κατά των αμβλώσεων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back