ΚΟΣΜΟΣ

G7: Κίνα και Ρωσία μονοπωλούν τη Σύνοδο

Εικόνα του άρθρου G7: Κίνα και Ρωσία μονοπωλούν τη Σύνοδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2023, 13:18
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα και Ρωσία, που δεν έχουν προσκληθεί στη σύνοδο, αναμένεται να μονοπωλήσουν τις συζητήσεις των ηγετών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7)

Καθώς οι επικεφαλής των προηγμένων χωρών του κόσμου συναντώνται για τρεις ημέρες από την Παρασκευή στη δυτική ιαπωνική πόλη, θα πρέπει να ξεπεράσουν κάποιες δικές τους διαφορές, λένε αξιωματούχοι, καθώς στοχεύουν να προβάλουν ενότητα απέναντι στις προκλήσεις από το Πεκίνο και τη Μόσχα.

Οι διαιρέσεις εντός της G7 φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στην Κίνα, δήλωσαν πολλοί αξιωματούχοι στο Reuters, με τις χώρες να προσπαθούν να προειδοποιήσουν ενάντια σε αυτό που θεωρούν ως απειλή του Πεκίνου για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την οικονομική ασφάλεια χωρίς να αποξενώσουν εντελώς έναν ισχυρό και σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Οι χώρες της G7 -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Ιταλία- είναι όλες στενά συνδεδεμένες οικονομικά με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και βασική παγκόσμια παραγωγική βάση και αγορά.

Οι διαφορές τους σχετικά με την Κίνα τέθηκαν στο επίκεντρο μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα και την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ηγέτες από διάφορες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία και το Βιετνάμ, αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν ως παρατηρητές. Η G7 επιδιώκει να έρθει πιο κοντά με τα μέλη του «Παγκόσμιου Νότου» για να αντιμετωπίσει τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή.

Ενώ η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 τον Απρίλιο αναγνώρισε «την ανάγκη να συνεργαστούμε με την Κίνα για τις παγκόσμιες προκλήσεις» και επανέλαβε την έκκλησή της προς το Πεκίνο να ενεργήσει «ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», ούτε οι επικεφαλής της ομάδας για το κλίμα ούτε οι επικεφαλής των οικονομικών δεν ανέφεραν άμεσα την Κίνα στις ανακοινώσεις τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν στην προώθηση ισχυρότερων ελέγχων των επενδύσεων, ωστόσο η Γερμανία είναι πιο προσεκτική, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής της από το εμπόριο με το Πεκίνο.

Η Γερμανία θέλει να δει έλεγχο των επενδύσεων σε στοχευμένους τομείς και όχι οριζόντια, δήλωσαν ανώτεροι Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Ιαπωνία είναι επίσης επιφυλακτική όσον αφορά τους ελέγχους των επενδύσεων.


Κυρώσεις

Οι ηγέτες σχεδιάζουν επίσης να αυστηροποιήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με μέτρα που θα στοχεύουν στην ενέργεια και τις εξαγωγές που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι με άμεση γνώση των συνομιλιών.

Οι νέες κινήσεις θα στοχεύουν στην αποφυγή των κυρώσεων που αφορούν τρίτες χώρες και θα επιδιώξουν να υπονομεύσουν τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας και να περιορίσουν το εμπόριο που υποστηρίζει τον ρωσικό στρατό, είπαν.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back