Κτηματολόγιο: ένα έργο σημαντικό για την οριοθέτηση των ακίνητων ιδιοκτησιών στη χώρα, που πήγαινε αργούς ρυθμούς για αρκετά χρόνια, ξαναπαίρνει μπρος. Αυτή τη στιγμή υπό τη σκέπη του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε. «τρέχει» η υλοποίηση των συμβάσεων κτηματογράφησης από εταιρίες. Ήδη, η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει το όλο έργο με τη στήριξη ενημερωτικών εκδηλώσεων σε διάφορες τοπικές κοινότητες, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι και σε Δήμους της Ηπείρου ενόψει της έναρξης υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο τον Οκτώβριο. Ο Οκτώβριος πέρασε, αλλά η υποβολή δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και στο νομό Ιωαννίνων –στην Ήπειρο γενικότερα- δεν ξεκίνησε ακόμη.
Στο «μέτωπο» αυτό, υπάρχουν νεότερα σε πανελλαδικό επίπεδο. Η έναρξη συλλογής δηλώσεων σε όλες τις περιοχές που δεν έχουν κτηματογραφηθεί μέχρι σήμερα, θα ξεκινήσει σταδιακά από αυτόν τον μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019, με την παράλληλη λειτουργία των Γραφείων Κτηματογράφησης στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την εξυπηρέτηση των πολιτών-ιδιοκτητών. Εντός του Νοεμβρίου, ξεκινά η συλλογή δηλώσεων με τη λειτουργία Γραφείων Κτηματογράφησης σε νησιά του Nοτίου Αιγαίου, και αμέσως μετά ακολουθεί η συλλογή δηλώσεων από τα επόμενα πέντε Γραφεία Κτηματογράφησης που θα λειτουργήσουν. Τρία από αυτά τα Γραφεία αφορούν αντίστοιχα τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας (το τέταρτο Γραφείο είναι στο Αγρίνιο και το πέμπτο στη Λευκάδα). Στη συνέχεια παίρνουν σειρά τα Γραφεία σε άλλες περιοχές, με την προσδοκία μέχρι τέλος του χρόνου να έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι υποδομές για την κτηματογράφηση.
Οπότε το πολύ σε έναν μήνα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Γιάννενα, Άρτα και Πρέβεζα θα πρέπει να έχουν τους φακέλους τους έτοιμους με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά μεταγραφής, έγγραφα χρησικτησίας, πιστοποιητικά κληρονομιάς, αντίγραφα ταυτότητας, τοπογραφικά διαγράμματα αν υπάρχουν κ.λπ.) για την υποβολή τους. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ο παλιός Δήμος Ιωαννιτών, η Ανατολή, ο Κατσικάς και το Σταυράκι είχαν κτηματογραφηθεί εν έτει 2008.
Και για την ιστορία του κτηματολογίου: Το έργο της κτηματογράφησης ξεκίνησε πιλοτικά στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Συνεχίστηκε το 2008, με την κτηματογράφηση των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, ενώ το 2011 δρομολογήθηκε η κτηματογράφηση αγροτικών και περι-αστικών περιοχών. Η εκκρεμότητα των δασικών χαρτών οδήγησε σε ένα μπλοκάρισμα του κτηματολογίου. Με την κύρωση των δασικών χαρτών στη μισή χώρα και με τους υπόλοιπους χάρτες να βρίσκονται σε εξέλιξη, το 2017 υπογράφηκαν, μετά από διαγωνισμούς, οι 27 από τις 32 συμβάσεις για την κτηματογράφηση. Οι πέντε συμβάσεις βρίσκονται σε αναμονή λόγω προσφυγών των ενδιαφερόμενων εταιριών.
Μέχρι σήμερα, υπάρχει κτηματολόγιο για το 29,2% της έκτασης των συνολικών εμπράγματων δικαιωμάτων της χώρας. Η πολιτεία ευελπιστεί ότι μέχρι την άνοιξη του 2021, η Ελλάδα θα αποκτήσει επιτέλους κτηματολόγιο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά της δήλωσης στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.