ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Φοιτητικές κινητοποιήσεις: Κλιμάκωση μέχρι τις 8 Μαρτίου

Εικόνα του άρθρου Φοιτητικές κινητοποιήσεις: Κλιμάκωση μέχρι τις 8 Μαρτίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2024, 12:04
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί δια νόμου την ανώτατη εκπαίδευση έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στις 8 Μαρτίου, θα αποτελέσει νόμο του κράτους, με σίγουρη κυβερνητική πλειοψηφία και ενδεχόμενες στηρίξεις, στη Βουλή.

Στις 8 Μαρτίου ωστόσο, το φοιτητικό κίνημα που έχει ξεσηκωθεί εναντίον του νόμου-απέναντι στον οποίο διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις η ακαδημαϊκή κοινότητα- προειδοποιεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που κοντεύουν τους δύο μήνες.

Την προσεχή εβδομάδα έρχονται νέες γενικές συνελεύσεις και το πλαίσιο συντονισμού καλεί σε «μαζικές κινητοποιήσεις, πενθήμερες καταλήψεις και δράσεις».

Επίσης, ήδη γίνονται ετοιμασίες για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 8 Μαρτίου και εκκλήσεις-παρεμβάσεις να μη γίνουν εξετάσεις και μαθήματα με τηλεκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αποφασίσει ότι το εαρινό εξάμηνο θα ξεκινήσει με τηλεκπαίδευση, όπου δεν γίνεται δια ζώσης μάθημα.

Ταυτόχρονα, έχει διατυπώσει και τις έντονες επιφυλάξεις του και διαφωνίες, για το νομοσχέδιο…

Ακόμα, οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν διάφορες δράσεις από την προσεχή Τρίτη και μετά. Καλούν την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «να αναθεωρήσει την θετική της στάση έναντι επιχορηγήσεων και χρηματοδότησης από ιδιώτες» σημειώνοντας ότι «το κράτος οφείλει να στηρίζει επαρκώς την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις ανάγκες της».

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου θα γίνει στις 12 το μεσημέρι πικετοφορία που θα καταλήξει στο Κάστρο.

«Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί για αυτό απαντά με συκοφαντία, εκβιασμούς και καταστολή» αναφέρουν επίσης οι φοιτητικοί σύλλογοι και καταγγέλλουν τη στάση της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (στη συνδιάσκεψη της οποίας μίλησε ο πρωθυπουργός) στο φοιτητικό σύλλογο ΣΕΥΠ «που εκτός από το ότι 1 χρόνο τώρα οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των φοιτητών είναι εξαφανισμένοι, εμφανίστηκαν μετά από 4 Γ.Σ. και παρακώλυαν την διαδικασία μη δίνοντας τη σφραγίδα και τα πρακτικά».

Αντίστοιχη στάση κράτησε η ΔΑΠ, σύμφωνα με τις καταγγελίες και σε άλλες σχολές, όπως το Οικονομικό.

«Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο! Ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε» αναφέρει το πλαίσιο των φοιτητικών συλλόγων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back