ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο

Εικόνα του άρθρου Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2023, 12:30
ΕΛΛΑΔΑ

Με στόχο τον περιορισμό της «αποχής και της αδράνειας» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους, αλλά και για ψηφοφόρους εντός Ελλάδος εν όψει των ευρωεκλογών.

Κάνοντας λόγο για «ιστορική τομή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδας την επιστολική ψήφο». 

Η θέσπισή της, είπε, είναι «η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών» γιατί «όσον αφορά το εξωτερικό δεν θα υπάρχει η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα». «Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του και με όλες τις δικλίδες ασφαλείας» πρόσθεσε. Παράλληλα η ίδια δυνατότητα θα δοθεί και στους πολίτες εντός Ελλάδος.

Τέλος ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως στις ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης και σε μια ενιαία εκλογική περιφέρεια για όλη τη χώρα.

Οι διευκρινίσεις της Νίκης Κεραμέως

Ωστόσο, λίγο αργότερα υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως διαφοροποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιστολική ψήφος προβλέπεται για την ώρα στην εν λόγω πρωτοβουλία μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
  • Ο εκλογέας, κάνοντας χρήση των κωδικών του, καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
  • H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
  • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.

Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, τον φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back