ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

EVA: Τελικά, δεν πάθαμε και τίποτα…

Εικόνα του άρθρου EVA: Τελικά, δεν πάθαμε και τίποτα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2022, 14:05
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από την Παρασκευή το απόγευμα υπάρχει ένας καταιγισμός ειδοποιήσεων για την επιδείνωση του καιρού:

  • Το 112 έστειλε μηνύματα και στην Ήπειρο
  • Η ΕΜΥ προειδοποίησε για την κακοκαιρία EVA και το έκτακτο δελτίο αναπαρήγαγε, όπως είναι υποχρεωμένη, η Περιφέρεια Ηπείρου
  • Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ανέστειλε τη λειτουργία καταστημάτων (ίσως το μόνο… θετικό, ελέω Κυριακής)

Τελικά, τα φαινόμενα δεν αποδείχθηκαν… ισοϋψή των προειδοποιήσεων.

Στην Ήπειρο, η Πολιτική Προστασία δεν αντιμετώπισε κάτι ιδιαίτερο, πέρα από τα πολύ «ψιλά» και κλασικά ενός ηπειρώτικου φθινοπώρου: φερτά υλικά κ.λπ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το τελευταίο διάστημα. Ειδικά από όταν οι κρατικοί μηχανισμοί πιάστηκαν ανήμποροι να αντιμετωπίσουν φυσικά φαινόμενα και καταστροφές (Μάνδρα, Μάτι, φωτιές καλοκαιριού ’21, χιόνια στην Αττική), η αποστολή της πολιτικής προστασίας εργαλειοποιήθηκε πολύ περισσότερο πολιτικά και οι ευθύνες και οι ελλείψεις καλύφθηκαν πηγαίνοντας στο άλλο άκρο: τη φοβικότητα.

Έτσι λοιπόν, αφού βγήκαμε από μια διετή περίοδο περιορισμών που στην πορεία τους είχαν πολλά ευτράπελα και ερωτήματα για τη συγκεκριμένη σκοπιμότητά τους, τώρα περνάμε στην «υπερχρήση» του 112, ενός χρήσιμου εργαλείου που προφανώς, δεν μπορεί να λειτουργεί από μόνο του.

Το «καμάρι» της τρέχουσας κυβέρνησης και σημείο (σωστής) κριτικής στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι πανάκεια. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πρόγνωση και όταν αυτή δεν είναι εύστοχη (ή όταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι κάνουν υπερβολική χρήση προειδοποίησεων…), τότε το «μπιμπ μπιμπ» στα κινητά των πολιτών, κινδυνεύει να καταστεί ανέκδοτο.

Μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία, γίνεται «φάρμακο δια πάσα νόσο» στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό: Ελλείψεις προσωπικού, απουσία συντονισμού, υπερβολική εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό επιχειρηματικό παράγοντα και φυσικά, τα συνεπακόλουθα: πενιχρή αναζήτηση και περιορισμένη απόδοση ευθυνών. Έτσι όμως δεν προλαμβάνεται επαρκώς, ούτε καν αντιμετωπίζεται ένα φυσικό φαινόμενο, ειδικά τα τελευταία χρόνια που η κλιματική αλλαγή τα μεγεθύνει.

Και μέσα σε όλα αυτά, ενώ αντί για την πρόληψη και την ευθύνη, το ελληνικό κράτος επενδύει στη φοβικότητα, εις βάρος των πολιτών του πάντα, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε μια τροπολογία τις προάλλες, στο νομοσχέδιο για τα εναέρια μέσα διάσωσης, με την οποία αναβάλλει (ξανά) κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε βουνά και παραλίες.

Το 112 όμως από μόνο του δεν ανοίγει μπαζωμένα ρέματα, ούτε ξαναπρασινίζει τα δάση…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back