Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Εurostat: Πόσες κυψέλες μελισσών έχει η Ήπειρος

Εικόνα του άρθρου Εurostat: Πόσες κυψέλες μελισσών έχει η Ήπειρος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2023, 12:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το 2020 η Eurostat κατέγραψε 42.010 κυψέλες μελισσών στην Ήπειρο, ενώ σε εθνικό επίπεδο η Ελλάδα είχε 1 εκατομμύριο κυψέλες σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Από τις περιφέρειες της χώρας η Κρήτη έρχεται πρώτη με 180.000, ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 147.900 και τρίτη η Θεσσαλία 99.930 κυψέλες.

Στις 5 Απριλίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (ΠΕΠ) «Σώστε τις μέλισσες και τους αγρότες!» δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση σχετικά με τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων και την αποκατάσταση της φύσης θα υιοθετηθούν και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν εγκαίρως.

Αναγνώρισε τη σημασία των επικονιαστών στη γεωργία ως κρίσιμο μέσο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και για την καταπολέμηση των απωλειών της βιοποικιλότητας. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας (20 Μαΐου), η Eurostat εξέτασε τον αριθμό των κυψελών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ.

Το 2020, υπήρχαν 8,1 εκατομμύρια κυψέλες μελισσών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις της ΕΕ. Αυτό, σημειώνει, δεν αποτελεί παρά μια μερική εικόνα του συνόλου των κυψελών στην ΕΕ, επειδή η γεωργική απογραφή καταγράφει μόνο τις κυψέλες σε αγροκτήματα (σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, οι κυψέλες δεν θεωρούνται μέρος των αγροκτημάτων). 

Σε εθνικό επίπεδο, η Ρουμανία είχε 1,5 εκατομμύριο κυψέλες σε αγροκτήματα, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Ιταλία και η Ελλάδα αντιπροσώπευαν από 1 εκατομμύριο κυψέλες σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με την Ισπανία (0,9 εκατομμύρια κυψέλες), τη Βουλγαρία (0,9 εκατομμύρια) και την Πορτογαλία (0,7 εκατομμύρια) να έχουν τις επόμενες υψηλότερες τιμές.

Οι μέλισσες που ενδημούν σε ολόκληρη την ΕΕ, επικονιάζουν ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών που καλλιεργούνται σε θερμότερα και ψυχρότερα κλίματα. Είναι σε θέση να επιβιώσουν σε ψυχρότερα κλίματα διαχειμάζοντας στις κυψέλες τους, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα μελιού.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κυψελών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε οποιαδήποτε περιοχή βρέθηκε στην ισπανική περιφέρεια της Εξτρεμαδούρα (300.220), ακολουθούμενη από την πορτογαλική περιφέρεια Norte (257.040). Η ρουμανική περιφέρεια Nord-Vest (250 510) κατέγραψε τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back