ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ESA: Ενεργοποιήθηκε (ξανά) ο Παγκόσμιος Άτλαντας Πυρκαγιών

Εικόνα του άρθρου ESA: Ενεργοποιήθηκε (ξανά) ο Παγκόσμιος Άτλαντας Πυρκαγιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/08/2023, 22:39
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και η αυξημένη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών με ολέθριες συνέπειες. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν ήδη βιώσει τον καταστροφικό αντίκτυπο πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) ανέφερε ότι, από τις 29 Ιουλίου 2023, περισσότερα από 234 516 εκτάρια γης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη καεί μόνο φέτος.

Υπό το πρίσμα των σοβαρών πυρκαγιών, η ESA άνοιξε εκ νέου τον Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιών, ο οποίος προσφέρει μια εικόνα της κατανομής των μεμονωμένων πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Μέσω του διαδραστικού πίνακα οργάνων του, οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν τη συχνότητα των πυρκαγιών μεταξύ των χωρών, καθώς και να αναλύσουν την εξέλιξη των πυρκαγιών που λαμβάνουν χώρα με την πάροδο του χρόνου. 

Ο άτλαντας άνοιξε αρχικά το 2019, όπου υποστήριξε τόσο τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας όσο και τους πυροσβέστες.

Ο πίνακας εργαλείων χρησιμοποιεί νυχτερινά δεδομένα από το ραδιόμετρο επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας και εδάφους (SLSTR) επί του δορυφόρου Copernicus Sentinel-3A. Λειτουργώντας σαν ένα θερμόμετρο στον ουρανό, ο αισθητήρας μετρά τη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία για να λάβει τη θερμοκρασία των επιφανειών της γης, η οποία χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των πυρκαγιών.

Ακόμα και αν ο άτλας δεν μπορεί να εντοπίσει όλες τις πυρκαγιές λόγω των περιορισμών υπέρβασης του δορυφόρου και της κάλυψης από σύννεφα, είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικός από μήνα σε μήνα και από έτος σε έτος. Δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-3B θα προστεθούν τον Δεκέμβριο του 2023.

Κατά την προηγούμενη επταετία, τα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Άτλαντα Πυρκαγιών δείχνουν σημαντικό αριθμό πυρκαγιών που εντοπίστηκαν στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία, με τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών να επιτυγχάνεται στην Πορτογαλία τον Αύγουστο του 2016 και τον Οκτώβριο του 2017.


Τα ρεκόρ του Καναδά

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι στον Καναδά εκδηλώθηκαν 11.598 πυρκαγιές κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023. Πρόκειται για αύξηση 705% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πυρκαγιών που εντοπίστηκαν κατά την ίδια περίοδο (από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου) των προηγούμενων έξι ετών (από το 2017 έως το 2022).

Ο Καναδάς δίνει επί του παρόντος μάχη με τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια εκτάρια γης να έχουν καεί, γεγονός που λέγεται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: THE EUROPEAN SPACE AGENCY. Φωτογραφία: ESA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back