ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το... ερείπιο της οδού Δομπόλη

Εικόνα του άρθρου Το... ερείπιο της οδού Δομπόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2020, 13:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη συνεχίζει την πορεία του στη συλλογική μνήμη της πόλης των Ιωαννίνων ως ερείπιο. Όντας πια ένα κτίριο «φάντασμα» του εαυτού του, με σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Κατά καιρούς, φορείς, οργανώσεις και ομάδες πολιτών επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημα της αξιοποίησης του ακινήτου υπενθυμίζοντας την ιστορικότητά του. Τον Σεπτέμβριο, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ επέδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ένα υπόμνημα με διάφορα αιτήματα, μεταξύ των οποίων και το αίτημα της αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου.

Αυτή τη φορά, την όλη υπόθεση επιχειρεί να αναδείξει η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, η οποία πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει με επιστολή της προς την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) το αίτημα για παραχώρηση του κτιρίου «στους ενδιαφερόμενους φορείς, Δήμο ή Περιφέρεια, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, προκειμένου να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν ακολούθως για ουσιαστικές χρήσεις, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές ή διοικητικές».

Η πρωτοβουλία της κ. Κεφάλα ήρθε μετά από απάντηση που είχε πάρει από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σε ερώτηση την οποία είχε καταθέσει στις 18 Σεπτεμβρίου, μία μόλις μέρα την παράδοση του υπομνήματος του κ. Ελισάφ στον πρωθυπουργό. Τι απάντησε ο κ. Σταϊκούρας; «Σήμερα αρμόδια για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου είναι η ΕΤΑΔ, η οποία δύναται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε ανακατασκευή, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου»… Μια τυπική απάντηση.

Τα της αξιοποίησης του κτιρίου αυτού είναι μια μεγάλη ιστορία. Καταρχάς, οι τοπικοί φορείς δεν έχουν ένα σχέδιο, που να έχει παρουσιαστεί τουλάχιστον, τι ακριβώς θέλουν κάνουν με το κτίριο, ενώ δεν έχει υπάρξει και ιδιαίτερο… πάθος για τη διεκδίκηση του κτιρίου –ίσως λόγω του μεγάλου κόστους ανακατασκευής.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 2007, επί διοίκησης του τότε (κρατικού) περιφερειάρχη Ηπείρου Δημήτρη Πανοζάχου,  έγινε μια προσπάθεια ανακατασκευής του συγκροτήματος μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο διαγωνισμός όμως απέβη άγονος.

Το 2009, η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από πρωτοβουλία της τότε αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την αξιοποίηση μελέτης σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος της Δομπόλη, με τους μελετητές να προκρίνουν ως καλύτερο σενάριο τη μετατροπή του κτιρίου σε επιπλωμένα διαμερίσματα για φοιτητές με παράλληλη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων στον ισόγειο χώρο.

Όπως έχει πει στο παρελθόν η κ. Καλογιάννη, το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς η τότε ηγεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ως διαχειρίστρια του ακινήτου (γενική γραμματέας ήταν η Βίκυ Ευταξά) απέρριψε το αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για την ιστορία, στο κτιριακό συγκρότημα της Δομπόλη, στεγάστηκε κατά το δεύτερο πανεπιστημιακό έτος 1965-66 το Τμήμα Φιλοσοφικής ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πρώτο τμήμα που έγινε στα Γιάννενα. Την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά την πέρασε στην πρώην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Ακολούθησε το 1966 το Τμήμα Μαθηματικών και το 1970 ιδρύθηκε το ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Το κτιριακό συγκρότημα της Δομπόλη δεν χτίστηκε για να στεγάσει το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο, αλλά για να φιλοξενήσει τεχνικές σχολές. Το Πανεπιστήμιο έμεινε σε αυτόν τον χώρο μέχρι το 1994, όταν και μετακόμισε στις νέες του εγκαταστάσεις στη Δουρούτη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back