πλαισιο πισω tc1
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Γ. Αράγης

Εικόνα του άρθρου Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Γ. Αράγης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2024, 10:31
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναγορευτεί ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Γιώργος Αράγης.

Η τελετή αναγόρευσης θα γίνει την Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 19:00, στην αίθουσα τελετών «Γ. Μυλωνάς», στην πανεπιστημιούπολη.

Ο κ. Αράγης θα κάνει ομιλία με θέμα: «Σημειώσεις για μια ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας».

Ο Γιώργος Αράγης γεννήθηκε το 1936 στο Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων. Σπούδασε στην Αθήνα ιατρική και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε ως νοσοκομειακός γιατρός και αργότερα ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Όντας φοιτητής, χρημάτισε μέλος της εκδοτικής αμάδας (1962-1967) στο λογοτεχνικό περιοδικό Ενδοχώρα, που έβγαινε στα Γιάννινα. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας και της επαρχίας (Ενδοχώρα, Δοκιμασία, Αντί, Διαβάζω, Εκηβόλος, Η Λέξη, Γράμματα και Τέχνες, Πλανόδιον, Νέα Εστία, Παρατηρητής, Εντευκτήριο, Φιλόλογος, Ποίηση, «Κ», Μανδραγόρας, κλ.π., «Η Καθημερινή», «Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Αυγή», «Ηπειρωτικός Αγών», κλ.π.). 

Έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει πάρει μέρος σε διάφορα φιλολογικά συνέδρια, ημερίδες, στρογγυλά τραπέζια, στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε στις τρεις σειρές της πολύτομης (29 τόμοι) πεζογραφικής ανθολογίας (Η Παλαιότερη Πεζογραφία μας, Η Μεσοπολεμική Πεζογραφία, Η Μεταπολεμική Πεζογραφία) που κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις Σοκόλη. Έχει γράψει την Εισαγωγή στην ανθολογία Η Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά (1950-1970) του Ανέστη Ευαγγέλου, Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1994. Έχει εκδόσει τα 14 βιβλία με δοκίμια και λογοτεχνικές κριτικές.

Τέσσερα από τα βιβλία του (Η Μεταβατική Περίοδος της Ελλαδικής Ποίησης -η σταδιακή της εξέλιξη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως το 1930, Ανθολογία της Νεοελληνικής Λογοτεχνικής Κριτικής, Σοκόλης, Αθήνα 2019, Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά (1950-2012), Α. Ευαγγέλου-Γ. Αράγη, Gutenberg, Αθήνα 2017, Νεοελληνική Κριτική - αξιολογικές διακρίσεις), εγγεγραμμένα στον Εύδοξο, προτείνονται από φιλοσοφικές σχολές ως διδακτικά συγγράμματα και διανέμονται στους φοιτητές από το Υπουργείο Παιδείας.

Τη διετία 2007-2008 συμμετείχε στην κριτική επιτροπή των λογοτεχνικών βραβείων πού έδινε κάθε χρόνο το περιοδικό Διαβάζω. Συνεργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας με τα περιοδικά Πλανόδιον και Νέα Εστία. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back