ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επίτιμη δημότης η Σοφία Στάικου

Εικόνα του άρθρου Επίτιμη δημότης η Σοφία Στάικου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2017, 00:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο τίτλος της «επίτιμης δημότη» και το αργυρό μετάλλιο της πόλης απονεμήθηκαν στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Οργανισμού Πειραιώς (ΠΙΟΠ) Σοφία Στάικου από τον δήμο Ιωαννιτών σε μια λιτή εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Παράλληλα, ο Δήμος και το ΠΙΟΠ, μετά από σχετική απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο, υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας για μια σειρά από κοινές δράσεις που θα συγκεκριμενοποιηθούν μέσα σε ένα τρίμηνο.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται όχι μόνο να επισφραγίσουν την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων αλλά και να την ενισχύσουν. Το πεδίο συνεργασίας του Δήμου και του ΠΙΟΠ δεν αφορά μόνο το μουσείο αργυροτεχνίας. Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει να υποστηρίξει τον δήμο Ιωαννιτών στην εκπόνηση του συνόλου των μελετών που αφορούν την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ προκειμένου σε μεγάλο τμήμα του να στεγαστούν το νέο δημαρχείο και οι υπηρεσίες του.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, κατά την τελετή, χαρακτήρισε την κ. Στάικου ως «μία ξεχωριστή προσωπικότητα που αφήνει με τη δράση της τη σφραγίδα της στο κοινωνικό γίγνεσθαι», ενώ ανέφερε ότι ο τίτλος της επίτιμης δημότη και η απονομή του αργυρού μεταλλίου της πόλης αποτελούν την «ελάχιστη αναγνώριση για την πολύτιμη συνεισφορά της στην προβολή των Ιωαννίνων καθώς και για τη διαρκή στήριξή της στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας». «Της εύχομαι υγεία, δύναμη και όρεξη για δημιουργία, ώστε να συνεχίσει τη σημαντική αυτή προσπάθεια έχοντας ένα λόγο παραπάνω τώρα που είναι και επίσημα δημότης της πόλης μας» κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Η κ. Στάικου, στην ομιλία της, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχει ο πολιτισμός για την τοπική ευημερία, προσθέτοντας ότι το θετικό πρόσημο του μουσείου ήδη καταγράφεται. Όπως είπε, μέσα σε διάστημα λίγων μόλις μηνών, το μουσείο μετράει 25.000 επισκέπτες, ενώ, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, γίνεται λόγος για συνολική επίδραση του μουσείου στην οικονομία της πόλης που φθάνει περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Η κ. Στάικου, αναφερόμενη γενικότερα στο δίκτυο των μουσείων του ΠΙΟΠ στη χώρα, επεσήμανε ότι υπήρχαν αρκετά εμπόδια. «Χρειάστηκε να πείσουμε ότι αποδίδει αποτελέσματα η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια αλλά αντίθετα στηρίζει την ανάπτυξη» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε επίσης «στη δύναμη της συνεργασίας, στη σύνθεση των δυνάμεων, στην αριστεία, στη συναντίληψη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back