ΚΟΣΜΟΣ

Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Εικόνα του άρθρου Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2022, 09:59
ΚΟΣΜΟΣ

Με συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων (οι Ουκρανοί λένε ότι προοδεύουν, οι Ρώσοι ότι χτες, δεν υπήρξαν επαφές), σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, ενδεχομένως διαδικτυακά.

Χτες, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Δείτε τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων


Ρωσική επίθεση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στο Λβοφ, στα σύνορα με την Πολωνία χθες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ επί του παρόντος έχει αποκλείσει αυτή την προοπτική.

Χτες, η ρωσική πλευρά φέρεται να ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα. Η (μη επιβεβαιωμένη) έκκληση, προκάλεσε την έμμεση αντίδραση των ΗΠΑ που προειδοποίησε για κυρώσεις και στην Κίνα, αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις που υφίσταται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back